Gospodarstvoosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Kako ugoden je v resnici nakup avtomobila na lizing?

Avtomobilov brez popustov skoraj ne oglašujejo več. Za vas smo preverili, kaj stoji za temi popusti, predvsem v primeru, ko oglaševana cena velja le ob nakupu z lizingom. Preračun najpogosteje pokaže, da so dodatni stroški, ki jih prinese financiranje, tako visoki, da se popust hitro “stopi”.

Nov avtomobil. Sanje številnih Slovencev, k uresničevanju katerih v veliki meri pripomorejo oglasi, ki obljubljajo nadvse ugoden nakup. Popusti segajo tudi tja do 40 odstotkov, opisani so s superlativi, ki dajejo misliti, da jih prihodnji mesec več ne bo.

Poleti smo se odpravili v avtomobilske salone kupovat izbrane avtomobile, različnih velikosti in različnih cen, z enim samim ciljem: da bi preverili, kako daleč bodo šli trgovci s popusti in kakšno vlogo pri tem igra način financiranja na lizing.

lizing-2

Prodajalci so bili z eno samo izjemo zelo dobro poučeni in prepričljivi pri oblikovanju ponudbe. No, pri tej izjemi avtomobila pač ne bi kupili, ker nam sploh niso poslali obljubljenega predračuna. Preostali so nam večinoma hitro ponudili popust, ki je lahko dosegel tudi več tisočakov.

Na vprašanje, kako je s financiranjem nakupa, so nam prodajalci predstavili različne možnosti in izračune, pri lizingu so običajno izračunali tudi tisto, kar mora biti kupcu najbolj pomembno: za koliko preplača avtomobil z lizingom.

Zanimivo je, da ta izračun ni del “uradne” ponudbe, temveč ga vedno dopišejo na roke, pri preračunavanju pa uporabljajo tradicionalni pisarniški kalkulator.

Katera cena je prava?

Ugotovili smo, da je oglaševana cena pogosto vezana na avtomobil z najbolj osnovno opremo, mesečni obroki financiranja pa izračunani na podlagi (naj)daljše dobe odplačila.

Pri obisku salona zato predvsem sprašujte, da boste dobro razumeli vse postavke, in se ne ozirajte na zneske, ki so namenjeni trženjskim limanicam.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Lepo je povedal eden od prodajalcev: “Cena v oglasih je namenjena zgolj temu, da ljudi privabimo v salone!”

Če je cena v oglasu pretirano nizka, pa ravno nasprotno velja za ceno v uradnem ceniku, ki mora biti javno objavljen. Mi smo si ga najprej ogledali na spletu, uporabili konfigurator in nato izračun za nam prilagojen avtomobil izročili prodajalcu v avtomobilskem salonu.

lizing-3

Prva ugotovitev je potrditev dejstva, da je cena, objavljena na spletu in v konfiguratorju, zgolj informativna, z izjemo Suzukija so nam jo namreč povsod znižali. Tudi če bi avtomobil kupili z gotovino.

V treh salonih (BMW WallisMotor Ljubljana, Suzuki Avto Aktiv Trzin in Toyota Center Ljubljana) je bila gotovinska cena končna, dodatnih popustov za financiranje nam niso ponudili. V tem primeru je odločitev jasna: lizing prinaša dodatne stroške in je smiseln le, če nimamo dovolj gotovine.

Vsi drugi prodajalci so nam ponudili večji popust, če bi se odločili za nakup na lizing. A tudi med njimi so razlike, ki so dobro razvidne iz preglednice, kjer smo ponudbe poenotili s 30-odstotnim pologom in petletno dobo odplačevanja.

lizing-ponudba-cene

(kliknite na tabelo, da jo povečate)

Nakup z gotovino je vedno najcenejši

Čeprav prodajalci pri nakupu avtomobila na lizing ponujajo različne ugodnosti in popuste, se je treba zavedati, da to ni končna cena.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Prišteti morate stroške financiranja, v našem primeru, ko smo upoštevali 30-odstotni polog in petletno dobo odplačevanja, smo izračunali, da bi z lizingom plačali od 8 do 14 odstotkov več, kot če bi avtomobil kupili z gotovino.

Pri tem je treba izpostaviti, da je le pri Avtohiši Malgaj RCI Banque obrestna mera fiksna, pri vseh drugih je spremenljiva, kar pomeni, da se znesek skupnih plačil lahko razlikuje od izračunanega. Seveda se naša ugotovitev nanaša na ponudbe, ki smo jih pridobili.

Dodatni stroški ob nakupu avtomobila

Ob nakupu avtomobila boste morali plačati še nekaj stroškov, ki na videz niso visoki, a vendarle pomenijo odstopanje pri ceni za sam avtomobil.

Najbolj pogosto vam bodo zaračunali stroške priprave in transporta avtomobila (do 200 ali 300 evrov), a se lahko zgodi, da se bo prodajalec temu strošku odpovedal in ga vključil v popust. Podobno velja za strošek za (priporočljiv) nakup tepihov in obvezne dodatne opreme.

lizing-4

Prodajalci so nam večinoma zagotovili, da bomo vse to že dobili v avtomobilu, čeprav je na ceniku označeno kot dodatna oprema s ceno okrog sto evrov. Pred nakupom vsekakor povprašajte, kaj točno je vključeno v končno ceno in kaj ni.

Na avtomobile se čaka vse dlje

Če se ne boste odločili za nakup avtomobila iz zaloge, ampak ga boste »sestavili« po svojih željah, upoštevajte, da so se dobavni roki v zadnjem letu podaljšali. Na avtomobil boste lahko čakali tudi več kot sedem mesecev, le redko pa manj kot tri do štiri mesece.

Značilnosti lizinga

Pri lizingu niste lastnik vozila, dokler ga v celoti ne odplačate (lastnik je lizingodajalec), temveč ga imate v najemu (angleška beseda »lease« pomeni najem ali zakup).

Lizingodajalec ponavadi s pogodbo o lizingu na vas prenese pravico (in dolžnost), da v primeru okvare vozila uveljavljate zahtevke zoper prodajalca ali proizvajalca, bodisi iz naslova jamčevanja za stvarne napake bodisi iz naslova garancije. Pomembno pa je, da pri uveljavljanju zahtevkov iz naslova stvarnih napak veljajo pravila iz Obligacijskega zakonika (npr. bistveno krajši roki) in ne iz Zakona o varstvu potrošnikov, ker je kupec lizingodajalec kot pravna oseba in ne vi kot potrošnik.

lizing-5

Za lizing je značilen prvi polog, ki lahko znaša od 10 do 90 odstotkov cene vozila, običajno pa od 20 do 50 odstotkov. Poleg pologa na višino obroka vpliva tudi doba odplačevanja (od enega do sedem let). Pri tem vedno velja: višji polog, krajša doba odplačevanja, manjše preplačilo.

Avtomobil se pri lizingu ne šteje v vaše premoženje, kar lahko vpliva na otroške dodatke, plačila vrtca in podobno, a ne v veliki meri. Težava nastane le, če »preskočite« v višji razred in se vam ugodnosti zaradi lastništva zmanjšajo.

Pri lizingu morate avtomobil zavarovati pod pogoji, ki jih določi lizingodajalec – kasko zavarovanje za ves čas financiranja, lahko tudi določena zavarovalnica. Čeprav je novo vozilo v vsakem primeru smiselno kasko zavarovati vsaj v prvih letih, pa ga sami morda ne bi kasko zavarovali za sedem let, kolikor lahko traja lizing.

Če je zaradi poškodb v trčenju avtomobil tako poškodovan, da ga zavarovalnica oceni kot “totalko”, dobi izplačilo lizingodajalec; če je izplačilo zavarovalnice manjše od zneska, ki ste ga po lizing pogodbi še dolžni plačati lizingodajalcu, boste morali plačati še to razliko, čeprav avtomobila nimate več.

Rezultati spletne ankete o nakupu avtomobila

Večina sodelujočih v spletni anketi je nov avtomobil kupila pred dvema letoma ali več, kar četrtina pa kupuje le rabljena vozila. Na lizing so kupili tretjino vozil, glavna razloga za takšno odločitev sta bila pomanjkanje gotovine in ugodnosti ob lizingu.

lizing-6

Polovica si je lizing pogoje prebrala sama, 38 odstotkom jih je pojasnil prodajalec, sedem odstotkov vprašanih pa se dodatnih stroškov lizinga niti ni zavedalo.

Lizing je predčasno odplačala le petina vprašanih. Kar 83 odstotkov teh, ki so se odločili za lizing, bi se ponovno odločilo za tovrstno financiranje, glavni razlog, da ne bi izbrali takega načina financiranja, pa so previsoki stroški.

Koliko porabimo za transport?

Po podatkih statističnega urada za leto 2018 porabi povprečno gospodinjstvo za transport 4184 evrov na leto. Med vsemi stroški to pomeni največji delež, in sicer 21,4 odstotka. Za primerjavo: povprečno gospodinjstvo za prehrano in stroške bivanja na leto nameni po 14 odstotkov svojega proračuna.

10 ključnih nasvetov ob nakupu avtomobila

1. Avtomobili v prvih dveh letih izgubijo do četrtine vrednosti, še vedno pa so skoraj novi in odlično ohranjeni – razmislite o nakupu rabljenega vozila.

2. Na spletnih mestih prodajalci omogočajo konfiguratorje, kjer lahko izberete model in tip vozila ter dodatno opremo. Z unikatno kodo, ki jo poveste prodajalcu, lahko prihranite čas ponovnega izbiranja parametrov.

3. Z ogledanim avtomobilom se odpeljite na testno vožnjo, da vidite, kako se obnaša na cesti, kako udoben je, kaj vas moti in kaj vam je posebej všeč.

4. Ko izberete favorita, obiščite več salonov – med njimi so lahko razlike pri cenah vozila in dodatnih ugodnostih.

5. Med pogovorom s prodajalcem bodite proaktivni, pridobite ponudbe za različne oblike financiranja (manjši – večji polog, krajša – daljša doba), vprašajte po dodatnih možnostih in ugodnostih. Ne pozabite se pogajati, morda dobite dodaten popust.

lizing-7

6. Ne pozabite na stroške, ki jih boste imeli z vzdrževanjem vozila, gorivom, registracijo, pnevmatikami, popravili … Preverite tudi cene nadomestnih delov pri serviserjih (ali na spletu, če jih naročate sami), ki se lahko zelo razlikujejo, predvsem glede na razširjenost znamke in geografsko lokacijo proizvodnje rezervnih delov.

7. Pred podpisom pogodbe o lizingu morate prejeti predhodne informacije, na podlagi katerih lahko primerjate ponudbe različnih ponudnikov:

  • tip in višina obrestne mere,
  • višina in število obrokov,
  • stroški odobritve in morebitni drugi stroški,
  • efektivna obrestna mera (EOM),
  • skupni stroški oziroma skupni znesek, ki ga plača potrošnik,
  • stroški predčasnega poplačila.

8. Preverite svoje finančno stanje: prihodki in odhodki (kako se lahko spremenijo), katere nakupe še načrtujete v času odplačevanja, kolikšen mesečni obrok si lahko privoščite. Ne pozabite na obvezno kasko zavarovanje pri lizingu in si pustite še nekaj rezerve za nepričakovane stroške.

9. Če pride do težav z odplačevanjem lizinga, čim prej stopite v stik z lizing hišo in poskusite poiskati rešitev. Najslabše je izogibanje težavam, saj lahko vozilo ne le izgubite, temveč v primeru prodaje za nizko ceno na koncu lizing hiši dolgujete še preostanek dolga.

10. Pri ponudniku preverite, ali ste do popustov, povezanih z lizingom, upravičeni tudi, če pogodbo o financiranju predčasno prekinete in poplačate preostalo vrednost lizinga. V teh primerih lahko ponudnik namreč od vas zahteva povračilo sorazmernega dela teh ugodnosti.

Besedilo: Alina Meško, Boštjan Okorn, Marko Tretnjak

 

vir: https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/cene/11104-kako-ugoden-je-v-resnici-nakup-avtomobila-na-lizing

Mogoče vam bo všeč