Podpis sporazuma Slovenija-Madzarska
GospodarstvoSlovenija

Skupna seja vlad Slovenije in Madžarske. Podpisanih več meddržavnih sporazumov.

V Narodnem domu v Celju je bila danes(sreda) skupna seja slovenske in madžarske vlade.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjárto sta na  skupni novinarski seji po skupni seji vlad Slovenije in Madžarske ter po podpisu meddržavnih sporazumov predstavila konkretne projekte sodelovanja in stališča Slovenije in Madžarske.

Po končani seji in delovnem kosilu sta Podpredsednik vlade  in minister za  GRT je izpostavil dobro sodelovanje na gospodarskem področju, pri infrastrukturnih projektih in pri visokih gospodarskih dejavnostih na obeh straneh. V nadaljevanju je naštel nekaj vidnejših projektov, ki so že bili izvedeni, ali pa še bodo realizirani v prihodnosti: to so vzpostavitev železniške povezave Beltinci-Lendava-Redics, krepitev vloge Luke Koper pri razvoju Slovenije in Madžarske, ponovna vzpostavitev letalske povezave med Ljubljano in Budimpešto, izgradnja električnega daljnovoda Cirkovce-Pince in vzpostavitev plinskega koridorja med Slovenijo in Madžarsko.

Z vidika obrambnih zadev je pomembna krepitev strateškega partnerstva med EU in zvezo NATO ter izboljšanje energetske učinkovitosti obrambnega sektorja. Minister Počivalšek je povedal, da z vidika gospodarstva vidi veliko priložnost v nadaljevanju sodelovanja na področju turizma in naložb, pri čemer gre za naložbi Hidrie in podjetja Pipistrel ter na področju raziskav, razvoja in tehnologije.

Pomembna tema sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko so bile manjšine. Tako sta slovenski premier Janez Janša in madžarski premier Viktor Orban podpisala pismo o nameri na področju zagotavljanja gospodarskega in socialnega razvoja na narodnostno mešanih območjih, ki je pomemben za Slovence in Madžare na obeh straneh meje. Državi sta se prav tako zavezali k obnovitvi sodelovanja na področju izobraževanja ter zagotavljanju kvalitetnega izobraževanja v jezikih manjšin na mešanih narodnostnih območjih.

Po zaključku seje sta se predsednik Vlade Madžarske Viktor Orban in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša ob prisotnosti župana Bojana Šrota vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celja, ki jo hrani Zgodovinski arhiv Celje.

Današnji dan je končno  z lahkoto poimenovan kot  dan,  ki bo ostal v spominu za dolgo iz več razlogov.  Da bi jih le bilo čim več  več takšnih dnevov, mar ne?

Vir v pomoč: gov.si

foto MOC

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč