Janez Janša, predsednik Vlade RS ob otvoritvi 53.MOS-a v Celju
GospodarstvoPolitika

Otvoritev 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju. Madžarski in Slovenski premier, Viktor Órban in Janez Janša nagovorila gospodarstvenike. Skupna seja obeh Vlad.

Danes se   je  v Celju  začel 53. Mednarodni obrtni sejem, sejem vseh sejmov, ki se vrača na prizorišče s katerega je manjkal v zadnjih letu in pol. Pa ne po svoji krivdi. Epidemija korona virusa je naredila nekaj kar nismo poznali  do sedaj. Ustavila je prenekaterega pretoka  znanja,  idej,  blaga,  gibanja ljudi premagovanja  razdalj in še česa. V tem času je digitalizacija prišla do izraza. Ampak nikoli dovolj, da bi ubila potrebo po stikih, stiskov rok, direktni komunikaciji, igri čustev in uspehu ob tem. Ja,  to smo pogrešali. Prav zaradi tega  je pomen sejemske dejavnosti ali industrije dogodkov nezamenljiv.

Danes je praznik za vse, obenem pa tudi zaveza da vsi ki hočejo   boljši jutri,  da stremijo  k odgovornosti  v več ozirih in področjih delovanja družbe in gospodarstva.

 

To je bilo za  občutiti in zaslutiti v nastopih  predstavnikov prireditelja  ter obrtnikov in malih podjetnikov. To je uvidela tudi vlada in njeni predstavniki, ki so dan poprej obiskali regijo in Celje kjer  se ta otovoritev pravzaprav dogaja.

Bojan Šrot, župan Celja

»Moder človek si vedno prizadeva za dobre odnose s sosedi. V politiki to velja še toliko bolj. Še enkrat zahvala vladi  Janeza Janše za včerajšnji uspešen obisk v naši regiji, to nam veliko pomeni, je  dejal župan Celja Bojan Šrot.

Predsednik madžarske vlade in dober prijatelj  Slovenije Viktor Órban je v svojem nagovoru dejal:« Zahvaliti se želim  Janezu Janši in Sloveniji za vabilo v Celje, zahvaljujemo se, da smo lahko častni gostje celjskega sejma z bogato zgodovino. Z nami je 26 madžarskih razstavljavcev, med njimi veliko podjetij«.   Tudi sicer Slovenija in Madžarska imata prijateljske in razvejane odnose. K temu pomembno prispeva reden dialog med predstavniki obeh držav. Ta dialog je intenziven tudi na najvišjih ravneh. To je intenzivno in v dobro obeh strani. Kar je nekaj normalnega med dvema sosedama in kompatibilnima ekonomijama.

“Slovenija letos obhaja 30. obletnico lastne državnosti. Že januarja prihodnje leto bomo obeležili 30. obletnico mednarodnega priznanja. Madžarska je bila ena prvih držav, ki nas je priznala.” Prepričan sem, da bo Celjski sejem kot vsako leto tudi letos uspešen ter da se bo odrazil v številnih novih poslovnih partnerstvih in sodelovanjih. Iskrene čestitke tudi Madžarski za velik razvoj v zadnjih desetih letih,” je dejal Janez Janša,  predsednik Slovenske Vlade  ob otvoritvenem nagovoru.

Uspešno sodelovanje z državo partnerico Madžarsko se kaže tudi  v povečani blagovni menjavi med državama. Ta je v prvih petih mesecih 2021 znašala skoraj milijardo evrov. Če se bodo ti trendi nadaljevali bo letošnje leto rekordno.” Kar je zelo ugoden trend glede na razmere v katerih se to dogaja in dale tako lepe rezultate.

Kmalu za tem je bila otvoritev madžarskega paviljona kje se na enem mestu predstavljajo podjetja iz različnih branž. Oba govornika, Madžarski zunanji minister Peter Sijartö in Zdravko Počivalšek sta skozi številke ponazorila tega sodelovanja do leta 2019, med koronsko stagnacijo in ponovni rast meddržavne menjave.

 

Za zaključek otvoritvenega dne  v Celju  je v obliki delovnega kosila   potekala skupna seja slovenske in madžarske vlade, ki je bila namenjena pregledu intenzivnega bilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva, infrastrukture, obrambe, notranjih zadev, kulture, znanosti in narodnih manjšin.

Predsednika vlade  Janez Janša in Viktor Orban sta ob tem  podpisala pismo o nameri med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje.

 

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč