Nekategorizirano

Škof Geza Filo, s podporo Jankoviču ste poteptali temeljne vrednote reformacije!

Pred dnevi je Bojan Požar, urednik spletnega portala Požareport  v  komentarju  razgalil “zahrbtno taktiko levičarskih strank v Ljubljani”, ki pred tokratnimi lokalnimi volitvami niso upale javno podpreti do konca kompromitiranega aktualnega župana Ljubljane Zorana Jankoviča, mu pa zato intenzivno “čistijo”  traso do še enega županskega mandata. Letos slovenska javnost ne bo priča procesiji članov Kučanovega omrežja  na ljubljanski Magistrat, čeprav je strah, da bo kandidat SDS dr. Anže Logar prekinil dvanajstletno vladavino Zorana Jankovića, vse večji in večji. Kučanovo omrežje se je zato Jankovičevega “bildanje” lotilo v zaodrju dogajanj. Tako niti ena od levičarskih strank, ki so “združile moči” v antijanševsko vladno koalicijo in njihova nadkoordinatorka Mesčeva Levica, v Ljubljani za županski položaj volivcem ponujajo praktično popolne politične anonimneže ali pa jih preprosto nimajo. 

Kaže pa, da levici in Kučanovemu omrežju tudi takšna zahrbtna politična taktika Jankoviću ne prinaša dodane vrednosti, zato je Milan Kučan vpregel kar škofa Evangeličanske cerkve v Sloveniji Gezo Fila. Odkar je Geza Filo decembra 2013 kot škof prevzel vodenje evangeličanske augsburške veroizpovedi, se je njen sedež iz Prekmurja preselil v Ljubljano. Bliže Milanu Kučanu, ki je dogajanja v sami cerkvi nadzoroval tudi preko Protestantskega društva Primož Trubar, ki je bilo vse od ustanovitve v levičarskih rokah. Zmaga Geze Fila na sinodi pred petimi leti je pomenila poraz dunajske veje duhovščine proti bratislavski, ki je tudi v komunističnih časih bila bolj spravljiva z oblastjo, nekatere duhovnike, ki so teologijo študirali v Bratislavi,  pa je moč najti tudi na seznamu Udba.net.

Skratka Geza Filo, prvi med enakimi v slovenski evangeličanski cekrvi, je izrekel javno podporo aktualnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pri njegovi vnovični kandidaturi, kar je slednji z veseljem objavil na svoji spletni strani. Škof Geza Filo v svoji podpori med drugim zapiše: 

“Gospodu Zoranu Jankoviću, ki se je izkazal z dosedanjim delom, ki ima veliko izkušenj in je blizu ljudem, izrekam priznanje za opravljeno delo. Ker verjamem v bodočnost njegovega prizadevanja za razvoj mesta Ljubljane, ga podpiram pri njegovi ponovni kandidaturi za župana Mestne občine Ljubljana. Prepričan sem, da je dovolj pogumen za nova dejanja, ki presegajo nekonstruktivne poglede, omogočajo strpno sobivanje in širijo dober glas o našem mestu.

To se zapiše škofu Gezi Filu v dneh, ko so slovenski evangeličani praznovali Dan reformacije in obujali vsebino 95. tez, ki jih je pred 500 leti, 31. oktobra 1517 na vrata Wittemberške cerkve pribil duhovnik Martin Luther. Še v letošnji poslanici je Geza Filo poudaril, da je vsebina Luthrovih tez aktualna še danes: “Dan reformacije nam vsako leto znova ponuja priložnost, da razmislimo o naši preteklosti in naši sedanjosti, o naši zgodovinski usodi in o vrednotah, ki jih moramo gojiti, če želimo in hočemo – ne le preživeti, ampak tudi zagotoviti si dostojno mesto v svojem okolju.”

In ta isti Geza Filo javno podpre Zorana Jankoviča, ki se je s svojimi dejanji ogrešil ob kar nekaj Luthrovih tez, se kot politik in človek v javnosti povsem kompromitiral, ki ima pred seboj kar nekaj sodnih obravnav zaradi umazanih rabot njegove družine, ki je v spolne odnose prisilil mlado žensko, mater v stiski, ki njemu in njegovima sinovoma država in drugi upniki mirne duše odpisujejo milijonske obveznosti….To je Geza Filo storil v imenu kakih 20 tisoč pripadnikov slovenske evangelilčanske cerkve, ki mu za kaj takega prav gotovo niso podelili mandata. S tem je Geza Filo poteptal vrednote reformacije, izdal svojo cerkev in svoje vernike. Vse na ljubo Milanu Kučanu, ki si kaj takega ni upal storili, da bi podprl Jankovičevo vnovično kandidaturo.Potuhnil se je, po vroč kostanj v žerjavico pa poslal svojega škofa Gezo Fila.

Res do konca sprevrženo dejanje škofa Geze Fila, ki se je pred petimi leti v časopisu Delo kritično opredelil do cerkvenega pridobitništva in do političnega opredeljevanja cerkve: »Oglašati se pred volitvami in vernike nagovarjati, za katero politično opcijo naj se odločijo in kako naj glasujejo, ni stvar Cerkve.«

Po petih letih je škof slovenske evangeličanske cerkve Geza Filo poteptal, bolje rečeno požrl tudi svoje javno izrečene besede. Kakšna bo nagrada!? Kaj na to porečejo slovenski evangeličani!?

Boris Cipot 

Ps. Tudi zato ne preseneča, da je bil na letošnji osrednji proslavi ob Dnevu reformacije svečani govorec predsednik reformiranih komunistov Dejan Židan, v prvi vrsti pa ni umanjkal Milan Kučan!

Mogoče vam bo všeč