Nekategorizirano

Seznam posledic, ki jih povzroča koronavirus, je vedno daljši !!

Seznam dolgoročnih simptomov koronavirusa je daljši in bolj raznolik kot si je znanstvena skupnost upala predstavljat. Od utrujenosti in hitrega srčnega utripa do meglenega razmišljanja, trajne izgube vonja, pa tudi, kot kaže, trajne poškodbe srca, pljuč, ledvic in možganov.

Znanstvenica Athena Akrami ima svoj laboratorij na londonski univerzi, kjer raziskujejo, kako možgani organizirajo izvedene podatke, doma pa se bori z učinki Covid-19.

Misli so ji zamegljene, boleči so ji sklepi in mišice. Pred kratkim je trikrat na teden hodila v telovadnico in odkar so odkrili virus, se je njena telesna aktivnost zmanjšala na hojo od postelje do kavča, po zmožnosti pa še v kuhinjo.

Srčno popuščanje so ugotovili pri 78 odstotkih bolnikov Covid-19, ki so jih pregledali približno deset tednov po okužbi.

Prvi simptomi so bili visoka vročina in kašelj, zasoplost, bolečine v prsih, utrujenost …; minilo je že nekaj tednov, simptomi pa je ne zapustijo. Ni dovolj bolna, da bi jo lahko poslali v bolnišnico, niti ni dovolj zdrava, da bi se lahko vrnila na delo.

Verjetnost, da se bo pri pacientu pojavili dolgoročni simptomi, je težko določiti, saj različne študije sledijo različnim rezultatom v različnih obdobjih. V Italiji so ugotovili, da se 87 odstotkov hospitaliziranih bolnikov sooča s posledicami korone dva meseca po pojavu simptomov.

Podatki iz študije simptomov, ki je obdelovala podatke iz ZDA, Združenega kraljestva in Švedske, kažejo, da se med deset in 15 odstotkov bolnikov počasneje okreva, vključno z nekaterimi blažjimi primeri.

Pandemija traja nekaj več kot pol leta in nihče ne ve, kako dolgo bodo trajali takšni simptomi in ali bo korona spodbudila pojav kroničnih bolezni.

Mogoče vam bo všeč