ZD Šentjur: Cepljenje z fiziološko raztopino obžalujemo
koronavirusSlovenija

Šentjur: «Napaka pri cepljenju-36 oseb pomotoma cepili s fiziološko raztopino«. ZD Šentjur se posipava s pepelom

V ZD Šentjur so v petek od 126 oseb, ki so bile cepljenje s cepivom Pfizer, 36 oseb pomotoma cepili s fiziološko raztopino, s katero so bile napolnjene prazne viale. Vseh 36 oseb so takoj poklicali; 34 so jih tako obvestili takoj, dve, ki nista bili dosegljivi, pa naknadno. Doslej so jih ponovno cepili 35, enega naj bi prihodnji teden.

Iz ZD Šentjur sporočajo:

 »Dne 14.01.2022 smo cepili s cepivom Pfizer v sklopu akcije dnevi cepljenja. Od 08.00 ure zjutraj do 20.00 ure zvečer je bilo cepljenih 126 oseb.

 V času cepljenja, vsake toliko časa preverjamo, pravilnost izvajanja cepljenja s preštevanjem porabljenega materiala – vial (stekleničke s cepivom) s številom cepljenih oseb.

 Ob vmesnem preverjanju stanja smo ugotovili, da so bile osebe cepljene samo s fiziološko raztopino, saj so bile uporabljene prazne viale napolnjene s fiziološko raztopino, se pravi uporabljena je bila samo fiziološka raztopina.

 To se je zgodili s šestimi vialami, kar pomeni, da je 36 oseb dobilo samo fiziološko raztopino.

V Šentjurju  cepijo s Pfeizejem, ki ga je z raztopino treba razredčiti. Injekcije so z njo že bile napolnjene, cepivo pa so, kakor kaže, pozabili dodati.

 

Nemudoma smo poklicali vse osebe, 34 smo jih obvestili takoj, dve osebi nista bili dosegljivi. Od teh smo eno osebo obvestili v soboto zjutraj in eno osebo 17.01.2022 na njegovem domu. Trideset oseb smo jih cepili že isti dan, se pravi 14.01.2022, štiri smo cepili v soboto 15.01.2022 in eno osebo 17.01.2022.

 Ena oseba je se odločila, da se bo cepila v naslednjem tednu.

 Ob prepoznavi nepravilnosti smo takoj naredili popravek v CRPP (centralni register pacientovih podatkov), pri tistih katerih se niso odzivali še isti dan. Napako smo sporočili na NIJZ.

 Vsem cepljenim osebam smo se opravičili, opisali kaj se je zgodilo. Vsem udeleženim smo zelo hvaležni, da so to sprejeli z razumevanjem in se takoj odzvali na ponovno cepljenje.«

 

Ob tem se odpira vprašanje kako je s temi kontrolami v pri drugih cepilnih  punktih in na kakšen način izvajajo kontrole. Nujno je  da se tudi z objavo na cepilnih mestih poda izpostavljeno obvestilo o tem da to kontrolo izvajajo.  Najslabše je da to tako ostane pri samem pojasnilu. V smislu zgodilo se je.  Četudi sama raztopina nima nobenih slabih učinkov za človeško telo, je  to je enostavno nedopustno. Kljub preobremenjenosti in izčrpanosti.

Vane T. Costa

foto-splet

 

Mogoče vam bo všeč