Nekategorizirano

Sejmarji z močno okrnjenimi prihodki v letošnjem letu, ne pa z idejami kako ustvariti nove priložnosti

Leto kot tako za sejmarje  na samem začetku ni kazalo tako črno, če ne črno vsaj ne tako nejasno sliko, kako bo njihovo poslovanje  in izkupiček iz tega, kot jo kaže zdaj skoraj na polovici julija.

Že za prvo tretjino leta, se pravi do konca aprila je Celjskemu sejmu kazalo na 25 odstotni izpad dohodkov. Glede na nejasnosti  okrog  trajanja  ukrepov za zajezitev pandemije korona virusa se jim je po najbolj črnogledi napovedi obetalo do osemdeset odstotni izpad prireditev in posledično temu dohodek, ki v končnih konsekvencah pomeni tudi manj delovnih mest ali nezadostno količino dela za vse ki bi radi dajali na razpolago svoje potenciale.

Malo strašljivo, vsaj za nekoga,  ki se vsak dan pelje mimo poslopij in dvoran ter vidi ogromne panoje na katerih se  ponujajo   s strani največjega sejemskega organizatorja pri nas  sejemske dvorane za skladiščne prostore.

Junij je prinesel nekaj obetov in končno je  padla odločitev da se MOS-53 kot osrednja sejemska prireditev družbe v letošnjem letu, da se tudi v času med 16-20 septembrom  izpelje. Zagrizeni celjski sejmarji so se zakopali v delo,  ljudje pa zaradi omilitve ukrepov kar pa ni bilo dokončno,  ki so jo razumeli kot opustitev pa spet kvarijo epidemiološko sliko v državi in posledično temu  neodgovorno »pripomorejo« k verjetnosti izpeljave že začetih priprav za dogodke.

 Vmes so se odločili da izkoristili danosti poletja,  lepega vremena in za novost na Celjskem,  in sicer DRIVE-in KINO  ter ostale dogodke na platformi » pripelji.se in glej« . Zanimanje je pokazalo, da je glede na situacijo  in epidemiološke okoliščine optimalno in dokaj primerna rešitev.

Korona virus je  vsakem primeru globoko zarezala v prihodke Celjskega sejma. Družba Celjski sejem je zaradi epidemije COVID 19  odpovedala večino sejmov. Glede na vse okoliščine  bo upad prihodkov občuten. V kolikor ji m bo uspelo izpeljati mednarodni obrtni sejem v nekakšni zmanjšani obliki jim bodo padli na 1,5 milijon evrov.  V primerjavi z lanskim letom ko je bilo prihodkov za 4, 4 milijona evrov, kaže na zelo očitno slabo sliko. Ta slika je prisotna v celotni industriji dogodkov. Ali bodo izvajalci in organizatorji  posegli v neke nove izvirne oblike organizacije tovrstnih dogodkov ostaja da počakamo. 

V tem času pa naj se čim bolj zjasni »sejmarsko« nebo!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč