koronavirusSlovenijaZdravje

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 52

V petek je bilo opravljenih 1641 PCR-testov, s katerimi so ugotovili 82 okužb. Za tiste, ki v Slovenijo prihajajo z rdečega ali temnordečega območja, ni več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 52

82 okužb je bilo ugotovljenih tudi v četrtek. Število potrjenih okužb se je v zadnjem tednu povečalo predvsem na račun skupine dolenjskih dijakov, ki se je v soboto vrnila z maturantskega izleta v Španiji, a pristojni opozarjajo, da ne naraščajo le zaradi njih.

Po ocenah NIJZ-ja je trenutno v državi 556 aktivnih primerov okužbe. Poleg tega je bilo v petek opravljenih tudi 35.987 hitrih antigenskih testov. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 25 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 52.

Po oceni Inštituta Jožef Stefan se nakazuje začetek četrtega vala epidemije. Lokalno reprodukcijsko število je 1,1, kar pomeni, da posameznik s koronavirusom za zdaj v povprečju okuži enega človeka. Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja bo vlada prihodnji teden obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa oziroma novih virusnih različic.

Trenutno še vedno velja barvna lestvica držav glede na njihovo epidemiološko sliko. Ob vrnitvi v Slovenijo tako cepljenim in prebolevnikom ni treba več v karanteno, če predložijo dokazilo o cepljenju ali preboleli bolezni.

Še vedno ostaja obvezna 10-dnevna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pred tem morajo obvezno predložiti tudi negativni izvid testa PCR in dokazati, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno. Strožji je ukrep za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temnordečem seznamu. Njim namreč vstop v državo ni dovoljen.

Od 15. julija ukinitev seznama držav glede na epidemiološko sliko

Vlada je v petek na dopisni seji sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Molekularni test bo veljal 72 ur, hitri test pa 48 ur. Tisti, ki ne bodo predložili dokazila, bodo morali v 10-dnevno karanteno, razen otrok, starih do 15 let, in dvolastnikov. Ta odlok bo začel veljati v nedeljo, v praksi pa bo zaživel 15. julija.

Mogoče vam bo všeč