SlovenijaŠportTurizemVeč

Še vedno aktualen sprehod po POTI SPOMINOV IN TOVARIŠTVA

Pohod po svojstvenem zgodovinskem spomeniku

Čas celi rane … In tako so desetletja polagoma otresla zgodovinski spomin temačnosti – a ne tudi spomina samega. Pot spominov in tovarištva, 32,5 km dolga rekreacijska pot, ki obkroža Ljubljano, poteka tam, kjer je v času druge svetovne vojne mesto obdajala vojaška zapora z bodečo žico.

Pot spominov in tovarištva, 32,5 km dolga rekreacijska pot, ki obkroža Ljubljano, poteka tam, kjer je v času druge svetovne vojne mesto obdajala vojaška zapora z bodečo žico. Pot, ki jo imenujejo tudi Pot ob žici ali Zeleni prstan, je namenjena predvsem hoji in teku, na njej pa srečujemo tudi številne kolesarje.

Večinoma je široka in peščena, udobna za hojo, deloma pa vodi skozi naseljene dele mesta, kjer je mestoma asfaltirana. Ponekod se tesno spaja z naravo, denimo na hribu Golovec ali pri Koseškem bajerju, a tudi sicer ima pretežno »zelen« značaj: ob njej je tako posajenih okoli 7400 dreves skoraj petdesetih vrst.

Pot je označena s tablami, na katerih je orisan njen potek, pohodnike pa po njej usmerjajo tudi okrogle kovinske oznake v tleh. Ob njej so spominski kamni, ki označujejo položaje nekdanjih bunkerjev.

Podrobna razlaga posameznih odsekov poti

Pot spominov in tovarištva je zelo priljubljena rekreacijska pot tako med domačini, kot tudi drugimi obiskovalci. Pot se lahko prehodi v enem kosu ali po posameznih odsekih, pri tem si začetek poti lahko izberete sami. Na spodnjih povezavah so vam na voljo podrobni opisi posameznih odsekov poti, ki so opremljeni s slikovnim materialom:

 

© Dunja Wedam

 

Pohod po Poti ob žici

Po Poti spominov in tovarištva je vsako leto organiziran pohod (prvo soboto po 9. maju, prazniku Ljubljane), ki se ga udeležijo številni rekreativci vseh generacij. Tisti, ki si želijo nekoliko zahtevnejše rekreacije, pa se lahko udeležijo Teka trojk na progah, dolgih 28, 12 in 3 km (za otroke), ki prav tako sledijo Poti.

Prijavite se na Pohod na spletni strani

Dostop do izhodišča

Hojo po Poti lahko začnemo kjer koli; nima določenega začetka in konca, lahko jo prehodimo tudi po odsekih.

Najbolj priljubljeni odseki Poti so med naslednjimi mestnimi predeli:

Zanimivosti

Najbolj znani znamenitosti v bližini Poti sta pokopališče Žale s kompleksom mrliških vežic, ki ga je uredil sloviti arhitekt Jože Plečnik, in Grad Fužine, v katerem je Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

vir: https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/nacrtujte-svoj-obisk/pohodne-poti/pot-spominov-in-tovaristva-2/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija