Dve priznanji MO Celje na natečaju MDGL- foto MOC
Dogodki in prireditveGospodarstvoTurizem

Kontinuirano delo obrodi sadove: «Dve priznanji za Celje v jubilejni akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna«

Celje se je tudi na letošnjem jubilejnem natečaju Moja dežela, lepa in gostoljubna, ki ga je že 30. izvedla Turistična zveza Slovenije, uvrstilo med najboljše v državi. Na včerajšnji slavnostni prireditvi v Postojni, v okviru Dnevov slovenskega turizma (DST), je knežje mesto tako kot lani prejelo dve priznanji:  za tretje mesto v kategoriji večja mesta, MCC Hostel Celjskega mladinskega centra pa je zmagal v spletnem glasovanju (»Glas ljudstva«) v kategoriji mladinska prenočišča. Priznanja je v imenu Mestne občine Celje prevzel podžupan Vladimir Ljubek. Častni pokrovitelj letošnjega jubilejnega natečaja je bil predsednik države Borut Pahor, ki se je tudi udeležil dogodka v Postojni.  

Panoramska-foto Gregor Katič

 

 

 

 

 

Slovenski turizem  ima dobre temelje, na katerih  je nujno potrebno pospešeno graditi. Trajnost je temeljni kamen slovenskega turizma in mora biti vtkana v vse pore panoge. Dnevi slovenskega turizma so podali veliko izhodišč, navdihov in priložnosti za transformacijo, da v sodelovanju, tako, kot so organizirani tudi sami Dnevi slovenskega turizma, se da doseči  hitra  in kakovostna transformacija slovenskega turizma. Turizem ena redkih panog, ki jo krizne situacije, kot je covid-19, še bolj povežejo, združijo in spodbudijo k razmisleku, reprogramiranju in stalnemu prilagajanju usmerjenosti kompasa na prave cilje. Turistična panoga svoje cilje družno sprejema in jih glede na izzive in trende nenehno prilagaja. Pandemija je pospešila strukturne spremembe, trajnostno usmerjenost, digitalizacijo, zavedanje pomena zaupanja v potovanja, varnost, talente in neprecenljivost človeškega faktorja v turizmu. In prav to pripomore k hitri revitalizaciji v vseh segmentih te gospodarske veje.  Celje je tukaj v zelo dobri kondiciji in z ekipo  v  sami občinski upravi kakor tudi ostalih deležnikov ki tvorijo ta uspeh.

Velja spomniti,  da je Celje leta 2018 že  zmagalo v kategoriji večja mesta, lani tudi v spletnem glasovanju (»Glas ljudstva«) ter v tej kategoriji osvojilo drugo mesto po oceni strokovne žirije. Knežje mesto je lani osvojilo še eno lovoriko, in sicer je MCC hostel osvojil prvo mesto v kategoriji mladinska prenočišča.

»Dobre uvrstitve našega mesta na tem uglednem tekmovanju seveda niso naključje, saj v zadnjih letih še bolj načrtno in premišljeno skrbimo za lep in urejen videz Celja. Izvedli smo celovito prenovo starega mestnega jedra, v njem že nekaj let z javnim razpisom izvajamo obnovo fasad, v okviru projekta energetske sanacije smo obnovili tudi eno najbolj prepoznavnih stavb v mestu, Celjski dom. Vsako leto ocvetličimo mostove, cestne vpadnice, ulice v središču mesta in v vrtove gostinskih lokalov  in te površine še širimo. Skrbimo za urejenost zelenic in drugih javnih površin, pohodne poti v mestnem gozdu in rekreacijske površine. Seveda predvsem tudi za to, da mesto redno čistimo in pobiramo odpadke, da prebivalce in obiskovalce Celja ob odhodu na delo vsak dan pričaka čisto in urejeno mesto. Vse to je tudi posledica dobrega dela naših javnih podjetij. Veseli nas, da je strokovna komisija prepoznala ta prizadevanja, pa tudi ljudje, ki živijo v mestu in prihajajo vanj od drugod, saj pohvale prejemamo tudi od njih,« je povedal župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot.

Dobri dosežki Celja so seveda tudi rezultat izboljšav turistične ponudbe v zadnjih letih in kakovostne turistične promocije, za kar skrbijo v Zavodu Celeia Celje. Pred korona časom je Celje v zadnjih letih beležilo rast števila domačih in tujih turistov, ta trend je ustavila korona-kriza. Po koncu zaprtja družbe in sprostitvi najostrejših ukrepov se v Celje turisti znova vračajo in njihovo število se spet povečuje.

K lepši podobi Celja veliko pripomore tudi tradicionalna akcija Turističnega in kulturnega društva Celje Zlata vrtnica in metla, s katero društvo ocenjuje urejenost stanovanjskih in poslovnih okolij in najlepšemu vsako leto podeli zlato vrtnico, hkrati pa tudi metlo kot opozorilo, da je stanje treba izboljšati.

Le še več takšnih spodbudnih nagrad, ki so dosežek vseh deležnikov  v Celju.

Vane T. Costa

Foto MOC &Gregor Katič

Mogoče vam bo všeč