Celje že diha z kolesarsko dirko Po Sloveniji 2023(foto: MOC)
Dogodki in prireditveSlovenijaŠport

Še malo-Celje pred očmi kolesarskega sveta: “Začetek kolesarske dirke Po Sloveniji bo v Celju pospremilo bogato dogajanje”

Vse bliže je začetek 29. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se bo letos začela v Celju. Start dirke bo v sredo, 14. junija, ob 11. uri na Celjskem sejmu, živahno dogajanje na prizorišču starta dirke pa bo že dan prej, ko bosta v atriju sejmišča potekala Kolesarski dan in uradna novinarska konferenca. Dirko bo pospremilo bogato spremljajoče dogajanje, ki ga Mestna občina Celje pripravlja  v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in drugimi partnerji. Naše  mesto bo pred dirko gostilo tudi Nacionalno kolesarsko konferenco, ki bo obravnavala področja kolesarjenja, trajnostne mobilnosti in zdravega načina življenja.

V torek, 13. junija, ob 16. uri v atriju Celjskega sejma MO Celje pripravlja Kolesarski dan, na katerem se bodo predstavili ponudniki koles, kolesarske opreme, oblačil in potovanj. Eden od osrednjih dogodkov kolesarskega dne bo Polževa dirka, kot spomin na zanimiv dogodek iz leta 1905, ki je lani lepo uspela in vzbudila veliko zanimanje.

Center Celja

Na uradni novinarski konferenci ki jo pripravlja organizator dirke, Kolesarski klub Adria Mobil iz Novega mesta, bodo misli pred dirko strnili nekateri najboljši kolesarji, ki se bodo na slovenski pentlji pomerili za naziv najboljšega. Ogled novinarske konference bo omogočen vsem ljubiteljem kolesarstva, saj bo potekala na prostem.

V sklopu priprave programa Nacionalne kolesarske konference so včeraj pripravili tudi okroglo mizo s celjskimi šolarji na temo pomena izobraževanja in vključenosti mladih v načrtovanje oblik trajnostne mobilnosti. Izsledke okrogle mize bomo predstavili gostom konference, kjer bomo izpostavili še majsko akcijo spodbujanja trajnostnih prihodov v službo zaposlenih na Mestni občini Celje.

Cilj  vseh  navedenih spremljajočih  dogodkov  in aktivnostih se  želi  kot dolgoletni partner na dirki ob progo privabiti čim več gledalcev, da bi ustvarili atraktivno kuliso za enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji in Celju. Za Celje in Slovenijo  je  to prav in potrebno.

Dirka Po Sloveniji se letos začenja v našem Celju- knežjem mestu. Tekmovalci bodo najprej kolesarili mimo nasadov hmelja proti Žalcu, ki se lahko pohvali s prvo fontano piva na svetu, in se nato preusmerili proti enemu najmlajših slovenskih mest, Velenju z bogato rudarsko dediščino. Od tu jih bo pot vodila do najstarejšega slovenskega naravnega zdravilišča Dobrna in naprej proti termalnim Zrečam ter mimo zgodovinskih mest, Slovenskih Konjic in Šentjurja. Od tu jih pot vodi skozi zgornje Posotelje proti Rogaški Slatini, znani po edinstveni mineralni vodi Donat Mg z visoko vsebnostjo magnezija ter izjemnem kristalu.

To bo še ene možnost ob morebitnem dobrem  športnem izkupičku naših kolesarjev, da se Slovenija s svojimi lepotami in danostmi ter pristnostjo videnega ob spremljanju kolesarske dirke predstavi in privabi ljudi in obiskovalce iz vsega sveta. To znamo in zmoremo.

Vane T. Costa

vir: vtc&tourofSlovenija&moc

Mogoče vam bo všeč