Nekategorizirano

Se bo znova aktiviral antijanševski sentiment

Prihajajoče volitve zaznamuje visoka stopnja negotovosti v smislu njihovega izida in razmerij sil, ki so bodo po njih vzpostavile. Kljub temu, da po zadnjih anketah SDS prepričljivo vodi, pa je še vedno prezgodaj, da bi lahko napovedali zmagovalca (spomnimo se, kaj se je zgodilo l. 2011). Veliko bo odvisno od volilne udeležbe. Ta zelo verjetno ne bo posebej visoka, a bo pomembno, kateri segment volilnega telesa bo abstiniral. Ali so bo v zadnjem hipu ponovno aktiviral antijanševski sentiment; ali pa se bo izkazalo, da se je ‘strašenje’ z Janšo vendarle izpelo?

Kljub velikemu številu novih strank, ki se tokrat potegujejo za vstop v parlament, pa je težko opaziti kaj dosti novih političnih idej, ki bi lahko pritegnile neopredeljene volivce. Predvsem sredinski, liberalno usmerjeni državljani še vedno nimajo stranke, ki bi ustrezno zastopala njihove poglede in interese. Ob odsotnosti vsebinskih predlogov se krepi postavljanje izrazito ideoloških tem v ospredje političnega boja. To velja predvsem za stranke levice, ki še bolj kot običajno forsirajo vprašanja, povezana z odnosov do preteklosti, poveličevanje partizanstva in komunističnih simbolov (izraz tega je bil koncert z naslovom Nosil bom redečo zvezdo) ter strašenje z nekakšnimi fašisti (ki jih ni od nikoder); v zadnjem času pa se je pojavilo še vprašanje pravice do splava (za odvzem katere se nihče zares ne zavzema). To kaže na precejšnjo stopnjo idejne izpraznjenosti in odsotnosti rešitev za probleme, s katerimi se soočajo ljudje tu in zdaj.

 Ko ocenjujemo letošnjo volilno kampanjo, ne moremo mimo vloge medijev. Dominantni mediji kažejo tokrat še vedno mero pristranskosti v smislu dvojnih meril in s tem favoriziranja strank levice. Tako denimo stalno pogrevajo zgodbo o spornem kreditu SDS, na drugi strani pa minimalizirajo odgovornost SD pri iranskem pranju denarja, čeprav so ljudje iz te stranke v tistem času zasedali tako rekoč vse ključne položaje na tem področju. Očitno je strah pred političnimi spremembami vseeno precej velik.

Dr. Matevž Tomšič

Mogoče vam bo všeč