Nekategorizirano

Se bo NSi pridružila zahtevi SDS za ustavno presojo proračuna za 2019

Sprejeti rebalans letošnjega proračuna je evidentno protiustaven in strukturno najslabši po letih 2009 in 2010, Slovenijo pa nevarno izpostavlja velikemu tveganju v času ohlajanja gospodarske rasti, je pred dnevi na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša in napovedal je, da bodo zato zahtevali ustavno presojo. Tudi poslanci NSi so odrekli podporo predlaganemu rebalansu.

V današnjem sporočilu za javnost pa v NSi ugotavljajo, da je proračun za 2019 nezakonit. 

“Fiskalni svet je opozoril, da je letošnji proračun nezakonit, saj izdatki za 270 milijonov evrov presegajo okvir, ki ga določa v ustavi zapisano fiskalno pravilo. Po oceni NSi je proračun za leto 2019 zrel za ustavno presojo.

Pred dnevi je UMAR znižal napoved pričakovane rasti, na kateri je temeljila tudi priprava rebalansa letošnjega proračuna, s 3,7 % na 3,4 %. Ob upoštevanju najnovejše napovedi, bi bil odklon od fiskalnega pravila še višji kot opozarja Fiskalni svet v svoji zadnji oceni proračuna. Če k temu dodamo še nove znake ohlajanja gospodarstva, kamor slovensko gospodarstvo največ izvozi, potem je jasno, da smo dolžni ukrepati.

Fiskalni svet poudarja, da je raven izdatkov letošnjega proračuna v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu. Politika je prva dolžna spoštovati zakone. Gre za vprašanje spoštovanje pravne države in vlada ne more arbitrarno odločati, ali bo spoštovala zakone. Vlada je dolžna spoštovati zakone. Po nasvetu ustavnih pravnikov in ekonomistov je za zaščito pravne države v danem primeru najprimernejše sredstvo zahteva za presojo ustavnosti proračuna za leto 2019.

Predlog ustavne presoje, ki so ga pripravili v SDS, pravno ni dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne moremo prispevati naših podpisov. V NSi si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov.

Predlog ustavne presoje, pripravljen s pomočjo vrhunskih strokovnjakov, bomo ponudili v podpis tudi ostalim poslanskim skupinam, saj verjamemo, da je varovanje načel pravne države dolžnost vseh parlamentarnih strank.”

Se bo torej tudi NSi pridružila ustavni presoji oziroma prispevala svoje glasove za njeno vložitev na Ustavno sodišče?!

 

Mogoče vam bo všeč