Nekategorizirano

SDS ne izključuje nikogar

 

Gospod Gorenak, leto dni nazaj ste na nekem shodu v Šentjurju napovedali slovo politiki, poslanskemu sedežu in napovedali odhod v pokoj. Kaj se je zgodilo v tem času, da je Vinko Gorenak spremenil odločitev in napovedal vnovično kandidaturo za državnozborskega poslanca na listi SDS in to v Celju, za katerega pravijo, da volilno telo ni naklonjeno SDS?

To je res. Napovedal sem slovo od politike, vsaj od položaja poslanca v Državnem zboru. Tudi zato smo v Šmarju pri Jelšah našli odličnega kandidata Vikija Božaka iz Rogatca, ki kandidira za to mesto. Celje pa je za SDS povsem neosvojena trdnjava. SDS v Celju še nikoli ni imela svojega poslanca. Tu je dejanski odgovor za mojo kandidaturo. Izziv, da dosežem nekaj kar je bilo do sedaj nedosegljivo. Če se to ne bo zgodilo, se bom pač upokojil.

Ozriva se v zadnja štiri leta, ko je bila na oblasti rdeča koalicija SMC, SD in Desus, vlado pa vodil “zapriseženi zagovornik” etike in morale Miro Cerar, kar ga je pripeljalo na oblast, pokazalo pa se je, da je velik “lažnivi Kljukec”!?

Drži. Miro Cerar je prišel na oblast s tipično prevaro. Govoril je o pravni državi o pravičnosti, poštenju in še čem. Po celi Slovenji njegovih kandidatov za poslance sploh nismo videli, videli smo le plakate z njegovo podobo in obljubami. Po nepošteni zmagi na volitvah pa je bilo vse drugače, začelo se je z nezakonitim in neustavnim odvzemom poslanskega mandata Janezu Janši, končalo pa se je z zanikanjem tistega kar je najbolj obljubljal, z zanikanjem odločitve Vrhovnega sodišča o referendumu o drugem tiru. No sramotno zanj pa je, da je slednjo odločitev spisal kar njegov učenec na Pravni fakulteti. Ne le »lažnivi kljukec« kot ste dejali, še huje, pravna sramota! V njegovem položaju bi me bilo sram vrniti se med študente Pravne fakultete.

V svojih nastopih kot poslanec DZ niste varčevali s kritičnimi ocenami delovanja vlade in Cerarjevih ministrov. Parlameter vas uvršča tudi v sam vrh po številu postavljenih poslanskih vprašanj. Vendar pa je bil glasovalni aparat koalicije dobro sinhroniziran, da so uspeli obvarovati “vsega hudega” Mira Cerarja in njegove ministre. V razpravah sicer kritizirajo ministra(co), pri glasovanju pa sinhrono zavrnejo interpelacijo.

No, že večkrat sem povedal, da poslansko delo omogoča poslancu da dobesedno gara, vendar tega od posameznika ne zahteva. Poslanec torej lahko zelo veliko dela ali pa prav nič, plača pa je seveda povsem ista. Ljudje mnogih poslancev niti ne poznajo, kar ni nič čudnega. Če bi meni pokazali vse slike vseh poslancev in me vprašali, kako se kdo piše in kateri poslanski skupini pripada, bi imel velike težave, mnogih sploh ne bi prepoznal in za mnoge ne bi vedel njihovega imena. Pa to ni moj problem ampak njihov problem, saj v Državnem zboru sploh ne govorijo, kljub temu, da sedijo nekaj metrov od mene. Kar pa se tiče sprejemanja zakonov pa le en sam podatek.

V mandatu Janeza Janše 2004 – 2008 smo s takratno opozicijo, točneje stranko SD Boruta Pahorja uskladili nad 60 odstotkov zakonov do te mere, da so jih kot opozicijska stranka podprli. V tem mandatu pa je stranka SMC podprla dva od več kot sto zakonov in predlogov, ki smo jih pripravili v SDS.

Pravosodje sodi med področja delovanja držav, ki bi moralo doživeti izdaten prepih. Je problem le v zakonih ali tudi v osebah v črnih kutah, da sodimo med države z najvišjo stopnjo kršenja človekovih pravic, da ne mine teden, da iz EU sodišča za človekove pravice ne pride sodba, ki nas še bolj utrjuje na vrhu kršiteljev človekovih pravic. 

Pravosodje je eden od stebrov države, ki pa je pri nas ne steber ampak trhla palica. Prav zaradi slabega dela pravosodja slabo funkcionira cela država. Problem pa je seveda večplasten. Pravosodje ob osamosvojitvi ni doživelo nobene preobrazbe, sodniki ki so v totalitarnem sistemu sodili, so svoje delo nadaljevali v samostojni Sloveniji. V trajni mandat so bili imenovani vsi, ki so to želeli in to nezakonito, glede na določila 8. člena Zakona o sodniški službi iz leta 1994. Po tem določilu bi namreč lahko bili v trajni mandat imenovani le sodniki, ki v prejšnjem sistemu pri svojem delu niso kršili človekovih pravic. Na Pravni fakulteti so še po letu 2000 uporabljali učbenike Ljuba Bavcona. Ta pa je v njih trdil, da je kazensko pravo sredstvo za zatiranje razrednega sovražnika, kar so preprosto prevedli v opozicijo. To je nevzdržno. V SDS imamo jasen program kako tako stanje popraviti.

Tudi po ponovljenem referendumu o 2. tiru, v vladni palači Miro Cerar in ostali v odhajanju slavijo pirovo zmago in napovedujejo skorajšnji pričetek gradbenih del. Je pričakovati, da bo ob zmagi na volitvah 3. junija, če bo seveda predsednik SDS Janez Janša dobil mandat za sestavo nove vlade, ta zakon suspendiran?

To bomo šele videli, vsekakor pa seveda ni potrebno posebno podjetje za izgradnjo drugega tira. Bistvo pa je, da moramo drugi tir dobiti za evropsko primerljivo ceno in ne za ceno, ki vključuje provizije za vladajoče.

Volitve v nedeljo, 3. junija. Ker je za omrežje globoke države Miro Cerar že zdavnaj politični mrtvec, si je omislilo kopico novih političnih strank, s katerimi jih skušajo še enkrat prepeljati žejne preko vode, Šarca na primer. Da je levico in strice iz ozadja zajel močan strah pred zmago SDS, govori tudi “antijanševska aliansa”, ki sta jo sklenila predsednik Desusa  Karel Erjavec in ljubljanski župan Zoran Janković. 

Upam, da bo ta pakt Jankoviča in Erjavca dokončno razkrinkal zlasti Erjavca in da bo poslan na smetišče zgodovine. Toliko kot je ta človek ogoljufal upokojence je pa prav neverjetno. Nikoli ni hotel prevzeti resorja sociale, kamor sodijo tudi upokojenci, vedno hoče imeto državotvorni resor, kamor seveda sodijo varnostniki, vozniki, spremstvo. Še huje, od leta 2004 smo imeli Janševo, Pahorjevo, pa spet Janševo, pa vlado Bratškove in Cerarjevo vlado. In kdo je odločal o njih. Nobeden od zmagovalcev na volitvah, ampak Karl Erjavec, ker vlada, v katero je vstopil on, je pač bila. Novi obrazi so pa razočaranje, upam da dokončno in zadnje razočaranje naših volivcev.

Kaj je narobe s slovenskim volilnim telesom, ki ne prepozna kvalitetnega, oprijemljivega in verodostojnega programa, in raje obkroža “nove” obraze?

Odgovora na to vprašanje nimam. Je pa situacija podobna tudi drugod, samo poglejte Francijo ali pa Češko. Rezultati volitev so tam podobni.

Sami ste se odločili, da na volitvah 3. junija nastopite v celjskem volilnem okraju. S čimer boste skušali prepričati volivce, da svoj glas namenijo vam?

V Celju kandidiram zato, da skušam prekiniti slabo tradicijo po kateri Celje še ni imelo poslanca SDS. Nobenega posebnega recepta nimam s katerim bi prepričal volivce. Res pa je da veliko delam, da sem veliko na terenu, gradim v glavnem na osebnem stiku. Prav neverjetno je koliko dobrih izkušenj se pri tem nabira. Že nekajkrat se mi je zgodilo, da na ulici pristopi mlad očka ali pa mamica in mi stisne roko, ter se mi zahvali za dosedanje delo in zaželi veliko uspeha. No taka srečanja mi dajejo krila pa brez »red bulla«.

Slovenija danes in Slovenija po 3. juniju? Bodo Slovenci zmogli dovolj hrabrosti, da navkljub medijski gonji, Janezu Janši in SDS izkažejo zaupanje. Kaj pridobi Slovenija, če vajeti vladanja prevzame SDS?

O volilnem rezultatu ne bom špekuliral. Ankete ki jih lahko vidite te dni so seveda v funkciji ustvarjanja in ne merjenja javnega mnenja. Sporočila o tem kako visoko vodi SDS imajo dvojno naravo. Na eni strani volivcem SDS sporočajo naj bodo doma, ker bo SDS tako ali tako zmagala, na drugi strani pa volivcem levega pola sporočajo da se morajo nujno udeležiti volitev, sicer bo zmagal Janez Janša.

No, brez strankarskega navijanja je jasno, da se v Evrop leve in desne vlade izmenjujejo, da je v tem pogledu v Sloveniji nekaj hudo narobe pove že podatek, da je bila SDS v vladi le 5 od 28 let če odštejem netipično DEMOS-ovo vlado. Slovenija pod vlado SDS bo samozavestna, domoljubna, enakopravnejša do vseh ljudi, zlasti pa bo materialno napredovala, tako kot je v naši prvi vladi, ko so se pokojnine in plače povečale za skoraj 25 odstotkov.

Glede na pestro paleto strank, ki se ponujajo volivcem, katerim strankam dajete možnost, da se  uvrstijo v parlament in s katerimi političnimi subjekti bi lahko SDS oblikovala čvrsto in stabilno vlado?

Kdo se bo uvrstil v parlament in kdo ne ne želim špekulirati. Žal pa nekateri, ki bi si jih želel v parlamentu delajo katastrofalne napake. Kar pa se tiče vprašanja s kom bi SDS lahko sodelovala pa je odgovor jasen. SDS ne izključuje nikogar. Paradoks prve vrste pa je, da SDS ne izključuje nikogar in ga tudi v preteklosti ni. Tisti, ki imajo sebe za demokrate in povezovalne pa trdijo, da z SDS ne bodo sodelovali. Le poglejte izjave Židana, Šarca še posebej pa Erjavca. Je Janez Janša kdaj koli rekel, da z določeno stranko pač ne bo sodeloval? Če se kdo najde in mi predloži tako izjavo Janeza Janše, ga povabim na kosilo. Izvolite, tak podatek mi posredujte na 051201410. Kdo je torej izključevalen?

Katere so ključne točke, ki se bi jih morala lotiti vaša vlada. Verjetno za 100 uvajalnih dni ni časa?

Tudi v prejšnjem mandatu si nismo vzeli 100 dni časa za sprejemanje ključnih odločitev. Veliko je pomembnih odločitev, ki so pripravljene. Ne bi napovedal posameznih zakonov, zagotovo pa bodo to zakoni in odločitve na področju gospodarstva in financ, pa tudi pravosodje , za katerega sem zadolžen sam, bo kmalu na vrsti.

Biografija

Dr. Vinko Gorenak se je rodil leta 1955 v Zrečah. Po končani pedagoški gimnaziji je diplomiral, magistriral in doktoriral na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Skoraj 25 let je delal na različnih delovnih mestih v policiji od policista do državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Od leta 1994 se posveča tudi pedagoškemu delu. Je izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, kjer predava na dodiplomskem študiju. V SDS se je včlanil leta 1999, ko je nehal aktivno delati v policiji. V času prve Janševe vlade je bil najprej državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, nato pa v Kabinetu predsednika vlade, kjer je bil pristojen za koordinacijo dela med vlado in Državnim zborom. V drugi Janševi vladi je bil minister za notranje zadeve. V zadnjem mandatu je namestnik vodje poslanske skupine SDS, član komisije za peticije in človekove pravice, ter odborov za pravosodje in za notranje zadeve. Živi v Vršni vasi nad Zibiko v občini Šmarje pri Jelšah.

 

Mogoče vam bo všeč