Nekategorizirano

Sandi Červek: Intermezzo – Aleksander Červek trio

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek, 3. maja odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Sandija Červka, zbranih pod imenom Intermezzo Aleksander Červek trio. Dela tvorijo cikel, ki je nastal v obdobju med posameznimi etapami nastajanja Červkovih značilnih “črnih” slik.

Spremno besedo k Červekovi razstavi je napisal umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic, ki je na novinarski konferenci dejal, da je umetnik že tri desetletja v javnosti prisoten s tako imenovanim opusom črnih slik. Sicer pa je zapisal:

Celotni intermezzo, vse, kar je vpel v medigro, predstavlja uverturo v ‘koncert’, ki ga orkestrirajo ‘črne’ Slike. Červek jih je, od poznih osemdesetih let 20. stoletja do danes, razvil v edinstveno umetniško izpovednost. Izjemna tektonika in bravurozno oblikovane teksture ‘črnih slik’ omogočajo, da vanje kontemplativno vstopamo v neštetih pogledih. Če je pri Červeku emanacijo, sevanje svetlobnih premen kot neobstoječih oblik, mogoče sprejeti v smislu Platonove eídolon, torej kot odsev nečesa v umu, hkrati pa kot metaforični ključ s številnimi asociativnimi podobnostmi, je veličino in večnostni zven Červekovih podob mogoče označiti kot čisti presežek. Ker zveni v podobah in pomenih. Slike Sandija Červeka v resnici zvenijo: s svetlobnimi premenami, kot kozmične avre. In od tod naprej več nismo v intermezzu.

Umetnik v projektu Intermezzo-Aleksander Červek trio scela in torej dosledno omogoča uvid v njegove univerzalne likovne postulate. Razpira nam jih kot pričevanje! Červekov ingeniozni kreativni potencial,  likovno skrajno domišljene realizacije gledalcu, poslušalcu Intermezza-Aleksander Červek tria, ponujajo univerzalno zavezujoče likovne recepcije, izvirne in presežne umetnine pa samo še odločneje prispevajo k razumevanju umetnikovega celotnega opusa in predstavljajo neprecenljiv prispevek ter neizmerno likovno bogastvo v slovenskem in v širšem, mednarodnem kulturnem okolju.

 

Mogoče vam bo všeč