Vrtec Tončke Čečeve Celje-center(foto vrtec TČ Center)
izobraževanjeLokalnoSlovenija

Sanacije zemljin v celjskih vrtcih se nadaljuje: »Prihodni teden začetek sanacije zemljine na igrišču vrtčevske enote Center«

Ministrstvo za okolje in prostor v dogovoru z Mestno občino Celje letos nadaljuje s sanacijo onesnažene zemljine na območju igrišč celjskih javnih vrtcev in s tem pomembno prispeva k zagotavljanju zdravega okolja naših najmlajših. Izvajalec gradbenih del bo v ponedeljek, 24. januarja, začel s sanacijo igrišča pri enoti Center Vrtca Tončke Čečeve. Dela naj bi zaključil do konca aprila 2022, otroci pa se bodo do takrat lahko igrali na ograjenem igrišču za Glavnim trgom, ki so ga uredili v ta namen. Gradbena dela bodo verjetno nekoliko moteča za starše otrok, ki obiskujejo vrtčevsko enoto Center, in za bližnje stanovalce, zato jih naprošajo  za  povečano dozo razumevanja in strpnosti.

Izvajalec gradbenih del bo najprej začel z izdelavo revizijske odprtine v zidno konstrukcijo, ki bo omogočala prehod med igriščem ter površino pred vrtcem. Parkirišče pred vrtcem bo ograjeno z zaščitno mrežo in s tem ločeno od ceste. Prometna signalizacija bo voznike opozarjala na nevarnost ob cesti. Izkopi zemljine bodo ob ugodnih vremenskih razmerah potekali največ teden dni. Izkopano zemljino bodo odlagali v ustrezen pokrit komunalni zabojnik in jo odvažali enkrat na dan. Ko bodo zemljino izkopali, bodo nasuli kamniti agregat, kar bo trajalo tri do štiri dni, nato pa bodo z deli nadaljevali v notranjosti vrtčevske zgradbe, kjer bodo opravili manjša gradbena in obrtniška dela. V zaključni fazi projekta bodo na igrišče pripeljali novo, ustrezno zemljino in nanjo položili travnato preprogo. .

Letos ministrstvo načrtuje še sanacijo igrišč enote Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, enote Sonce Vrtca Anice Černejeve in enote Čira Čara Vrtca Zarja.

Oddati je treba priznanje da se tudi na Ministrstvu za okolje in prostor tega zavedajo,  da je potrebno zdravo okolje zagotavljati sproti in ne za nazaj. Tukaj smo lahko  pomirjeni,   da se bo to nadaljevalo z dinamiko ki je edino možna in potrebna za uspešno sanacijo  ter zagotavljanja zdravega okolja za naraščajnike.

Vane T. Costa

Vir:MOC

Mogoče vam bo všeč