Nekategorizirano

ŠAHOVSKI FESTIVAL MARIBOR 2019

ŠAHOVSKI FESTIVAL MARIBOR 2019 
PAMETNA IGRA ZA PAMETNO MESTO 
A SMART GAME FOR A SMART CITY 

Včeraj je bila v Narodnem domu v Mariboru tiskovna konferenca Šahovskega festivala Maribor 2019, ki ima geslo »pametna igra za pametno mesto«. Festival prireja Evropska šahovska akademija s sedežem v Mariboru v okviru Festivala Lent 2019. Govorniki in gostje so bili (na naslovni sliki od leve proti desni):

Antoaneta Stefanova, Bolgarija, svetovna šahovska prvakinja v letih 2004-2006. V Mariboru bo odigrala »gala simultanko«, komentirala dvoboj »palček : velikan«in nastopila na »22. memorialu Vasje Pirca«.

Adrijan Mihaljčišin, strokovni direktor pri Evropski šahovski akademiji in podpredsednik Evropske šahovske zveze ECU.

Georg Mohr,  direktor Evropske šahovske akademije.

Evgenij Ušakov, vodja organizacije mednarodnih prireditev pri Evropski šahovski akademiji.

Zurab Azmaiparašvili, Gruzija, predsednik Evropske šahovske zveze (ECU) in član predsedstva Svetovne šahovske zveze FIDE.

Predstavili so nam program tridnevne prireditve. Udeležba gledalcev na prireditvah je brezplačna! 

PROGRAM

Petek, 21. junij 2019, 10:00/15:00
dvoboj palček (Maribor) : velikan (Rusija)

Velemojstrski spopad – ali lahko palček premaga velikana? Ekipa mariborskih velemojstrov (palček) bo izzvala seniorsko reprezentanco Rusije (velikan). Igrali bodo pospešeni šah (2 X 10 minut plus 5 sekund za odigrano potezo).

Mercure Maribor City Center (nekdanji hotel Piramida)

 

Sobota, 22. junij 2019, 10:00
dan simultank

Premaknite kmeta in premagajte svetovno prvakinjo Antoaneto Stefanovo!
Mariborski grad – arkade, Grajska ul. 2, Maribor

Izzovite velemojstre:
Aleksander Beljavski, Adrijan Mihaljčišin, Nuhim Raškovski, Evgenij Svešnikov, Jurij Balašov

Način igre je šahovska simultanka, kar pomeni, da več igralcev istočasno izzove velemojstra – velemojstrico. Poleg gala simultanke bo še več  velemojstrskih simultank v Mariboru in okolici (pod tribuno Ljudskega vrta, za člane in privržence ŠK Branik, v Kulturnem domu v Kamnici za člane in privržence ŠK Kamnica in drugih ljubiteljev šaha iz mariborske okolice, Srednja gradbena šola in gimnazija, za člane in privržence ŽŠK Maribor ter za udeležence mednarodnega šahovskega tabora.

Različna prizorišča v Mariboru

 

Nedelja, 23. junij 2019, 09:30
22. Pirčev memorial
organizator Železničarski šahovski klub Maribor

Pirčev memorial je ena najstarejših mariborskih tradicionalnih šahovskih prireditev. Letos bo na sporedu že njegova 21. ponovitev, kar je častitljiva tradicija, s katero se ponaša le malo šahovskih dogodkov doma in po svetu. Pirčev memorial je bil vseskozi osrednja šahovska prireditev v Mariboru in širši štajerski regiji, preživljal pa je svoje boljše in slabše čase. Prvih nekaj izvedb je bilo v obliki zaprtega velemojstrskega turnirja, kjer so svojo priložnost dočakali številni mariborski šahisti (z zmago na turnirju leta 1993 je svojo velemojstrsko zgodbo začel domači velemojster Georg Mohr). Pozneje so organizatorji (ŽŠK Maribor) prešli tudi na druge oblike turnirja, saj jim je za zaprti velemojstrski turnir praviloma primanjkovalo sredstev. Letošnji turnir bo, sodeč po predprijavah, eden najmočnejših. Doslej je prijavljenih že preko 80 šahistov, med njimi ducat velemojstrov.

Srednja gradbena šola in gimnazija, Smetanova 35, Maribor

Posebej naj predstavim mostrico. Antoaneta Stefanova (r. 1979, velemojstrica od 2002, svetovna prvakinja med 2004 in 2006) je bolgarska velemojstrica, ki še danes sodi med najmočnejše šahistke sveta. Ob naslovu svetovne prvakinje se ponaša še s številnimi velikanskimi uspehi: leta 2012 je izgubila finalni dvoboj za naslov prvakinje z Anno Ušenino, leta 2002 je bila evropska prvakinja, pozneje je osvojila še številne kolajne na največjih tekmovanjih v klasičnem, pospešenem in hitropoteznem šahu. Tudi zmagovalka številnih velikih mednarodnih turnirjev, v domovini dobitnica najvišjih državnih priznanj in odlikovanj.

Predstavljeni so bili še naslednji dogodki v organizaciji Evropske šahovske akademije, ki je Zavod za razvoj kreativnega mišljenja iz Maribora. Najprej bodo junijske dneve v Mariboru posvetili dogodkom za najširše množice. Takoj za Šahovskim festivalom Maribor 2019 bo sledil

Mednarodni šahovski tabor v Mariboru, od 24.–28. junija 2019.

Z zmago na natečaju (maj, 2018) si je akademija pridobila pravico do organizacije prestižnih šahovskih prireditev v naslednjih dveh letih:

Evropsko člansko prvenstvo, ki bo v Radencih,
v času od 17. maja do 30. maja leta 2020

Evropsko ekipno šahovsko prvenstvo za člane in članice,
ki bo v Portorožu, v času od 28. oktobra do 8. novembra 2021.

Evropska šahovska zveza ECU šteje 54 članic in je ena največjih evropskih športnih organizacij. Dodeljeni prvenstvi sta največji evropski šahovski prireditvi in jih v Sloveniji še nismo gostili.

 

Pripravil: Andy

Mogoče vam bo všeč