potopisSlovenijaTurizem

S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – Šmartno na Pohorju

Nadaljujemo s serijo potopisnih opisov krajev z naslovom S fotoaparatom in strumnim korakom po Sloveniji – ki jih bo vsako sredo za vas pripravil gospod Boris Jurak. (intervju z njim najdete na https://vfokusu.com/intervju-boris-jurak-nemirni-sportni-duh-ki-potuje-in-raziskuje/) Veselimo se odkrivanja »(manj) znanih in čudovitih slovenskih krajev«.

Šmartno na Pohorju je naselje in največja krajevna skupnost v Občini Slovenska Bistrica.

Šmartno na Pohorju je razloženo naselje na jugovzhodnem delu Pohorja ob lokalni cesti Slovenska Bistrica –Trije kralji – Osankarica. Leži na nadmorski višini blizu 800 metrov.

Slika 1. Šmartno na Pohorju

Do leta 1952 se je naselje imenovalo Sveti Martin na Pohorju, to ime pa še vedno nosi župnija sv. Martina na Pohorju.

Rimljani so na tem delu Pohorja, kjer stoji sedanje naselje osnovali kamnoseško naselbino, ko so v 1. stoletju n. št. našli nahajališče marmorja in h kamnolomu pripeljali tuje delavce. Kamnoseški izdelki iz tega območja so bili vgrajeni v mnoge objekte v širši okolici. Naselbina kamnosekov je bila verjetno opuščena že pred 4. stoletjem.

V jedru naselja stoji romanska cerkev sv. Martina, ki se v starih listinah prvič omenja leta 1252.

Slika 2. Šmartno na Pohorju, cerkev sv. Martina

Zgradba sodi med redke primerke cerkva s pravokotnim prezbiterijem iznad katerega se dviga korni zvonik, ki so ga leta 1689 dvignili do sedanje višine. Istega leta so tudi obokali ladjo in ji simetrično prizidali dve kapeli. Leta 1836 so ladjo podaljšali, vgradili pevsko emporo in prizidali zakristijo. Veliki oltar s kipoma sv. Petra in Pavla ter prižnica so delo Jožefa Holzingerja iz sedemdesetih let 18. stoletja. Iz iste kiparske delavnice sta tudi oltarna nastavka ob slavoloku.

župnišču hranijo baročno sliko sv. Florjana, na kateri so upodobljene šmarska cerkev in okoliške zgradbe, med drugimi tudi okrogla romanska kostnica s stožičasto streho, ki pa je bila leta 1798 porušena.

Slika 3. Šmartno na Pohorju

Krajevna skupnost se razteza na 57 kvadratnih kilometrih in je razdeljena na deset med seboj povezanih zaselkov:

Bojtina, Frajhajm, Kalše (del), Ošelj, Planina pod Šumikom (del), Smrečno, Spodnje Prebukovje, Šmartno na Pohorju, Zgornja Nova vas, Zgornje Prebukovje.

Društva in organizacije na Šmartnem na Pohorju:

Prostovoljno gasilsko društvo Šmartno na Pohorju

Kulturno umetniško društvo Šmartno na Pohorju

Društvo upokojencev

Smučarsko skakalni klub

Turistično društvo Jelka

Lovska družina

Aktiv kmečkih žena

Združenje borcev za vrednote NOB

Osnovna šola in vrtec Šmartno na Pohorju

Župnijski urad

 

Slika 4. Šmartno na Pohorju

ZANIMIVOSTI:

Cerkev sv. Martina v Šmartnem na Pohorju je župnijska cerkev župnije Sv. Martin na Pohorju. Cerkev je posvečena sv. Martinu, po njem se je do leta 1952 imenovalo tudi naselje: Sveti Martin na Pohorju. Romanska cerkev sv. Martina se v starih listinah prvič omenja leta 1252. V cerkev so vzidani rimski nagrobniki. Oprema je baročna. Pred leti so v cerkvi odkrili edinstvene romanske freske, zaradi česar je postala najpomembnejši spomenik romantike na Slovenskem. Od leta 2007 je na Šmartnem na Pohorju tudi ena od Martinovih stopinj. Kraj je namreč vključen v veliko evropsko kulturno pot sv. Martina Tourskega, ki povezuje dežele od Madžarske do Francije. Po delu Martinove poti, ki poteka od bistriškega gradu skozi grajski park in Bistriški vintgar do Šmartnega na Pohorju, se lahko peš podate tudi sami.

Slika 5. Šmartno na Pohorju

Zelo zanimiva je  Gozdna – učna pot: Bojtina, ki vključuje Šetorov mlin, Kresnikovo kovačijo, Ferdinandovo staro kmečko hišo, cerkev svete Uršule, dva rimska kamnoloma in pestre drevesne vrste. Šetorov mlina, ponosno kljubuje času v globeli ob potočku. Gre za edini še delujoči mlin na tem koncu Pohorja. Sedanji lastnik je mlin obnovil in ga rešil pred propadom. V mlinu večkrat zavrtijo kolo in zameljejo moko in če imamo srečo, da je mlin odprt, lahko kupimo moko.

Slika 6. Šmartno na Pohorju-lesena hiša v centru

Na samem, med brezami, na 1007 metrih nadmorske višine, stoji cerkev svete Uršule. Kot skriti čuvaj bdi nad vasjo Bojtina. Legenda pravi, da so v cerkvi našlo leseno škatlo, v kateri naj bi se ohranile kosti svete Uršule. Za cerkvijo je bilo nekdaj pokopališče, ki danes ni več vidno. Prvič se omenja leta 1545, na svoji posesti jo je dal pozidati Jurij III. Shaunberg. Današnja podoba je iz konca 17. stoletja, ko so jo prezidali in obokali ladjo, zvonik so dodali v začetku 19. stoletja. V celoti je krita z avtohtono skrilasto kritino, ki so jo obnovili v letu 2003.

Notranjost cerkve je baročno obarvana, v njej najdemo glavni oltar z baročnima svetnikoma in sliko zavetnice svete Uršule.

Slika 7. Šmartno na Pohorju, kmetija pod vasjo

Dolgoletni trener mladih smučarskih skakalcev Vlado Ačko, nekoč tudi smučarski skakalec, sedaj trener smučarskih skakalcev SK Šmartno na Pohorju, je prvi iz vasi Šmartno na Pohorju, preskočil sto metrov v Planici, sicer pa je tudi član Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno na Pohorju, saj gre že šestič na gasilsko olimpijado.

Gasilci s Šmartna na Pohorju so do sedaj na gasilskih olimpijadah osvojili 4 zlate in dve bronasti medalji.

Slika 8. Šmartno na Pohorju, kapelica

 

Avtor teksta in fotografij: Boris Jurak

Vabljeni da obiščete Šmartno na Pohorju in spoznate še kaj novega in zanimivega ter skrivnostnega.

Potopis o kraju Oplotnica lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kraj-oplotnica/

Potopis o Bistriškem vintgarju lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-bistriski-vintgar/

Potopis o kraju Laporje lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kraj-laporje/

Potopis o ribnikih Pragersko lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-ribniki-pragersko/

Potopis o kraju Kočno nad Zgornjo Polskavo lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-kocno-nad-zgornjo-polskavo/

Potopis o kraju Tinje lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-veliko-tinje-malo-tinje-in-zanimivosti-v-krajevni-skupnosti-tinje/

Potopis o Krajinskem parku Rački ribniki-Požeg lahko preberete na https://vfokusu.com/s-fotoaparatom-in-strumnim-korakom-po-sloveniji-krajinski-park-racki-ribniki-pozeg/

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:potopis