Nekategorizirano

RUSKI AGENTI SO POD VODO

Ruski pomorski projekti, ki vključujejo sesalce, so pritegnili svetovno pozornost, ko se je aprila 2019 na Norveškem pojavil ruski kit beluga.

Menijo, da je kit, poimenovan Hvaldimir, pobegnila iz ruskega vadbenega centra, piše revija “Forbes” in dodaja, da je v vojaških akcijah še eno sodelovanje morskih sesalcev, o katerih najbrž večina ni slišala. Mogoče zato, ker gre za vojno območje.

Zdaj so se pojavili dokazi, da je ruska mornarica konec leta 2018 v Sirijo poslala izurjene delfine v vojaško bazo v Tartusu.

Novinar “Forbesa” pravi, da se je med sesalci, ko je videl satelitske posnetke Tartusa, peljal mimo ograjenega območja. To je pristanišče, v katerem Rusija hrani svoje podmornice, namenjene vojni v Siriji. Potem ko je videl podobne ruske baze v Črnem morju in na Arktiki, mu je bilo takoj jasno, za kaj gre. Povedal je, da lahko satelitske posnetke tega kraja vidimo na Google Earth, s koordinatami 34 ° 54’35.16 “N, 35 ° 51’46.46 “No, da lahko vsak preveri sam. Najverjetneje se delfini uporabljajo proti sovražnim potapljačem, katerih naloga je sabotaža ladij v pristanišču. Morski sesalci se lahko uporabljajo tudi za pridobivanje izgubljenih predmetov z morskega dna ali za obveščevalne misije, piše “Forbes”. Delfini, opaženi v Siriji, najverjetneje izvirajo iz baze nedaleč od Sevastopola na Krimu v Črnem morju. Po poročanju časnika Forbes, je baza nameščena na 44 ° 34’53.12 “N, 33 ° 24’8.36” E. Čeprav, kot dodaja, obstaja možnost, da ne gre za delfine, ampak za tjulnje, čeprav meni, da je bolj verjetno, da gre za delfine.

Drugi aktivni program ruske mornarice, v katerem uporablja sesalce, je na Arktiki. Tam so trenirali kite in tjulnje Beluga. Kit Hvaldimir se je na Norveškem pojavil približno v istem času, ko je ruska mornarica nekaj kitovih bazenov premaknila v podmornico Olenja Guba (69 ° 13’12,41 “S, 33 ° 23’4,72” E). Kot poroča “Forbes”, so tam nameščene ruske vohunske podmornice, med njimi tudi “Losharik”, jedrska podmornica, ki je bila julija lani v nesreči, v kateri je umrlo 14 ljudi.

Kiti Beluga so večji in počasnejši od delfinov, vendar se, kot se je izkazalo, bolje prilagajajo arktičnim razmeram.

“Forbes” navaja, da svetovna javnost morda nikoli ne bo izvedela, kaj točno je ruska mornarica storila z delfini v Siriji. Tam so bili le nekaj mesecev, od septembra do decembra 2018, tako da je to lahko bil le test.

Vendar ni znakov, da so programi za uporabo morskih sesalcev v vojaške namene upočasnjeni. In incident s Hwaldimirjem na Norveškem se je zgodil po akciji v Siriji, ki signalizira, da karkoli se je zgodilo v Siriji, ni vplivalo na rusko mornarico, da ne uporablja morskih sesalcev v svojih mornarskih operacijah.

Mogoče vam bo všeč