Foto: president.gov.ua
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Rusija Volodimirja Zelenskega uvrstila na seznam iskanih oseb. In še nekaj drugih.

Ukrajinskega voditelja naj bi iskali po členu kazenskega zakonika Ruske federacije. Rusko ministrstvo za notranje zadeve je ukrajinskega predsednika uvrstilo na seznam iskanih oseb.

Ustrezne informacije so se pojavile v bazi podatkov oddelka, poročajo propagandistične  RIA-Novosti. Med drugim navajajo  da je Vladimir Aleksandrovič Zelenski, rojen 25. januarja 1978 v Krivoj Rogu, iskan po členu kazenskega zakonika Ruske federacije. Ob tem ne navajajo  kateri člen je povzročil, spodbudil uvrstitev Zelenskega na seznam iskanih oseb. Tudi v ruskih medijih o tej zadevi ni informacij.

 

Prav tako je taisto ministrstvo za notranje zadeve  izdalo tiralico za nekdanjim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Tudi pri njem se zahteva nanaša na  dejanja  po členu kazenskega zakonika,« piše v bazi na spletni strani ministrstva. Kaznivo dejanje, zaradi katerega ga iščejo, ni bilo objavljeno, poročajo ruski mediji. Porošenko je bil predsednik Ukrajine od leta 2014 do 2019.

Petro Porošenko(Foto: EPP kongres)

 

Kaj je  bilo pred tem

Rusija ukrajinske politike in vojaško osebje pogosto uvršča na seznam iskanih oseb. Zlasti rusko ministrstvo za notranje zadeve je pred kratkim na iskani seznam uvrstilo poveljnika zračnih sil oboroženih sil Ukrajine Nikolaja Oleščuka.

O tem pišejo ruski propagandisti s sklicevanjem na iskalno bazo podatkov ministrstva za notranje zadeve. V odsotnosti naj bi bil obtožen “terorističnega dejanja po napadu z dronom na ozemlju Ruske federacije”.

Pred tem je rusko ministrstvo za notranje zadeve na seznam iskanih dalo vodjo glavne obveščevalne uprave ukrajinskega ministrstva za obrambo Kirila Budanova. Omeniti velja, da Ministrstvo za notranje zadeve Ruske federacije ni  pojasnilo  po katerem konkretnem členu se išče  Kiril Budanov.

 

Slab propagandni trik Rusov

Namen teh  sporočil je pravzaprav  odvračanje pozornosti od zanimanja ruske notranje  javnosti za morebitni konec z ničemer izzvanega  vojaškega posega Rusije na ozemlje  suverene države Ukrajine.  Predstavniki suverene države se lahko  in se morajo angažirati  na obrambi svoje države in njenega ozemlja. Vse kar ni pogodu Rusom je terorizem, pozabijo pa da prav oni izvajajo državni terorizem. Kljub  jasnim namenom teh obvestil, ki so namenjena le notranji politiki in situaciji v Rusiji  je že sedaj jasno,  da je to »strel v prazno«, če že ne v lastno rusko koleno.

Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa