Načet absolutizem Putina in že skoraj odprta vrata za morebitne odhode iz RF(Foto: Reuters)
EvropaPolitikaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuzgodovina

Rusija nikoli več tako suverena-strokovnjaki napovedujejo odhod posameznih delov iz Federacije. Kdo pa?

Čeprav nihče ne omenja, to se čuti v zraku. Tišina,  ki je imajo po podvigu/posegu  Prigožinove zasebne vojske je bolj zgovorna kot tisoč  izgovorjenih in napisanih besed.  O tem analizirajo  in naglas razmišljajo posamezni strokovnjaki, ki jim je področje zgodovine domači teren. Celo povedo kdo bi najprej to naredil. Strokovnjak meni da bo sta to Čečenija in Dagestan. In še kdo.

Ta strokovnjak je doktor zgodovinskih znanosti, politolog Jurij Felshtinski je  imenoval, katere regije bi prve zapustile Rusijo v primeru “zloma”.

“Čečenija bo razglasila svojo neodvisnost ob prvem prelomu. Ali bo to storil Kadirov v upanju, da bo potem preživel, ali kdo drug, ne vem. Ampak dejstvo, da se bo Čečenija ločila od Ruske federacije, mislim, da je očitno … Pričakovati je treba, da se bodo Ingušetija, Dagestan, morda Tatarstan odcepili,« je dejal. Za  Čečenijo da je znotraj Federacije  za zdaj garant osebni odnos med Putinom in Kadirovim.

Po  mnenju Felshtinskega se je mnogim zdelo, da je bila ta “krivda” upor PMC “Wagner” v Rusiji, vendar ni tako. Obenem je strokovnjak prepričan, da se je po tem spodletelem državnem udaru “zelo veliko” spremenilo. Zlasti kremeljski diktator Vladimir Putin je izgubil levji delež podpore.

“Kdo od trenutnih birokratov, ki je povezan z vodstvom države, lahko zdaj stavi na Putina? Kdo lahko upa nanj?” je dodal Felshtinski.

Foto: Musa Sadulayev/ Associated Press

Kadirov pripravlja Čečenijo za čas brez Putina

Med drugim je znan  publicist in politolog Andrej Piontkovski mnenja, da je Ramzan Kadirov mentalno že v postputinovski Rusiji: “Kadirovci po Prigožinovem uporu ne bodo šli nikamor. Kadirov mentalno že živi v povojni Rusiji po Putinu in ustvarja vojsko za zaščito svoje države.”  Se dejansko utrjuje in je nedotakljiv.

Glede na vedenje Kadirova lahko rečemo, skoraj trdimo, da  je Čečenija de facto neodvisna, a vse se ohranja formalno  zato ker to dopušča skoraj zaseben odnos med  Putinom in Kadirovim.  Glede na raznolikost in zelo velika različnost med posameznimi deli ki so znotraj  Federacije, je skoraj nenaravno da to sploh ostaja tako dolgo skupaj. Priče bomo velikemu razpadu in razkroju  tako velikega konglomerata kultur, jezikov, verstev in še česa. Le da bo čim manj boleče za tiste,  ki bodo uresničili svoje sanje in svojih prednikov

Vane T. Costa

Vir: unian.ua&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa