Nekategorizirano

Rusija: Moskovski župan je starejšim od 65 let ukazal, naj ostanejo doma

Primeri novih okužb s korona virusom so se v ruski prestolnici močno povečali. Hudič je odnesel šalo.

Moskovski župan Sergej Sobyanin je v petek starejšim meščanom ukazal , naj ostanejo doma, delodajalcem pa svetoval, naj jim zaposlenim  dovolijo delo doma, saj se je število novih primerov korona virusa v ruski prestolnici močno povečalo. Sobyaninova napoved je prišla po tem, ko se je število okuženih, ki je bilo zadnjih nekaj mesecev stabilno, v zadnjih dneh močno povečalo v Rusiji, četrti najbolj prizadeti državi na svetu, zlasti v Moskvi, kjer je trenutno največ primerov od konca junija. Sobyanin je dejal, da bi morali Moskovčani, starejši od 65 let, od ponedeljka  naprej ostati doma in  čim bolj poredko hodijo po nakupih, sprehodi na odprtem pa so  za enkrat brez  omejitev, pišejo ruski  mediji.

Na začetku blokade zaradi virusa je Sobyanin sprejel stroge ukrepe,  vključno z ukinitvijo brezplačnih vozovnic za odrasle. “Na žalost smo v zadnjih dneh opazili znatno povečanje števila potrjenih primerov v Moskvi,” je dejal Sobyanin, župan Moskve.

Novi primeri korona virusa v Moskvi so v četrtek dosegli najvišjo raven po 23. juniju 1050.  Sobyanin je dejal, da se je število sprejemov  v bolnišnice zaradi okužb z COVID 19  “resno” povečalo. V petek je opozoril, da je  sočasno prehlad in virus,  z  se bližanjem zime  še posebej nevaren za starejše in tiste z  spremljevalnimi kroničnimi boleznimi.

“Torej od 28. septembra vas prosimo, da ostanete doma,” je sporočil javnosti.  Sobyanin je dejal, da bi morali ogroženi delati od doma ali si po možnosti odpočiti. Direktorjem in ostalim vodilnim v podjetjih in zavodih  je še dejal, da če se le  možno,  da čim večjemu številu uslužbencem in zaposlenemu osebju  omogočijo delo od doma.

Opozoril je,  da virus še ni premagan, in  pozval prebivalce Moskve, naj nosijo maske za obraz in rokavice v javnem prevozu in v trgovinah, pravilo, ki je bilo že od prej uvedeno, vendar ni bilo  upoštevano in  je bilo mnogokrat kršeno. Nobeden od nas  ne želi  vrnitev k pomladanskim  strogim omejitvam. Nadejamo se samo  da se lahko izognemo najhujšim omejitvam.

Rusija je do sedaj  potrdila 1.128.836 primerov korona virusa in skoraj 20.000 smrtnih primerov. To je uvršča na četrto mesto »neslavne » razpredelnice glede okužb v svetu.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč