Uničen sodoben ruski tank(foto BGdnes)
Evropavojna območjaŽivljenje

Rusija je v Ukrajini utrpela velike izgube, tako v človeški sili kot v orožju. Račun brez krčmarja na koncu plačajo navadni ruski državljani. Kolikokrat že do sedaj?

Po podatkih britanske vojaške obveščevalne službe Rusija trpi velike izgube v človeškem smislu, orožju in strelivu. Država jih bo težko nadomestila zaradi embarga, ki Rusiji onemogoča dostop do ključnih strateških komponent ki jih nima doma. Plus  slaba identifikacija z početjem ki je proti človeško in genocidno.  Garancija za njihov  neuspeh je tukaj. Škoda je izgubljenih življenj in infrastrukture na kateri se je delalo desetletja.

 

Kot še navajajo  britanski vojaški obveščevalni viri,  je vojna v Ukrajini zadala hud udarec nekaterim najsposobnejšim in najsodobnejšim enotam ruske vojske. Rusija bo morala vložiti veliko denarja in časa, da si opomore od teh izgub, piše Deutsche Welle. Ob propadanju in padanju ruskega  gospodarstva in kljub ogromni surovinski podlagi,  se bodo pobirali s stokratnikom časa,  ki so ga porabili za uničevanje Ukrajine kot države. V tem času bodo vsi vlaki napredka odpeljali naprej oni bodo s  »hitrostjo« trans-sibirske železnice drveli v nazadovanje za katerega  so naredili največ  samo oni in nihče drug.  Vrnitev v srednjeveško fevdalno  Rusijo jim ne uide. In zasnežen in zamrznjen vlak sredi neskončne Sibirije.

 

Najsodobnejši ruski tanki. In najnižja bojna morala. Recept za poraz in propad.

 

V sporočilu na Twitterju so zapisali, da je bil v bojih uničen vsaj eden najsodobnejših ruskih tankov T-90M. Ti tanki so trenutno v uporabi le v najbolje opremljenih ruskih enotah, vključno s tistimi, ki se borijo v Ukrajini, navajajo viri britanske vojaške obveščevalne službe.

 

Ta tank  je bil prvič predstavljen leta 2016. Ima izboljšan oklep, nadgrajene puške in izboljšane satelitske navigacijske sisteme, Rusija pa nima več kot 100 takšnih tankov.

“Zamenjava sodobne in nove vojaške opreme bo za Rusijo še posebej težka naloga zaradi sankcij, ki omejujejo dostop države do najpomembnejših komponent na področju mikroelektronike,” so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva. In spet  velik minus za Ruse.

 

Nove pošiljke orožja iz ZDA. Ukrajinci bodo opustili staro vojaško opremo iz »SZ« časov.

 

Ameriški predsednik Biden je napovedal nove pošiljke orožja Ukrajini, vključno z “dodatnim strelivom za topništvo, radarje in drugo opremo”. Visoki uradnik ameriške vlade je dejal, da je nova pomoč vredna 150 milijonov dolarjev.

Ukrajinska stran je danes zjutraj sporočila, da je bilo v Donecku in Lugansku odbitih najmanj osem ruskih napadov, ki so uničili tri tanke, osem topniških sistemov, oklepnik in tri ostrostrelske enote.  Poskusi napada so potekali predvsem na območju metalurške tovarne Azovstal v Mariupolu. Večmilijonsko mesto Harkov in predmestje Donecka sta pod topniškim ognjem.

uničen ruski oklepnik…(foto EPA)

“Simbolična zmaga nad Ukrajino”. Bog ne daj. Norcu dati krila, to pa ne!

Mednarodni opazovalci predpostavljajo,  da bo Putin v čast 9. maja, ko Rusija praznuje zmago nad nacistično Nemčijo, napovedal končni prevzem oblasti Lugansk in Doneck. Vendar je to zaradi počasnega napredka ruske vojske komajda  možno oziroma je  nerealno. Po ocenah britanskega obrambnega ministrstva bi lahko bil cilj popolno osvojitev obleganega Mariupola, kar bo predstavljeno kot “simbolična zmaga nad Ukrajino”.

Kot mi je namignil dober poznavalec  ukrajinskih  razmer, ki je pravzaprav tam prisoten, Rusi si bodo pri vsem tem početju polomili zobe na eni od glavnih sestavin  vojskovanja. To je morala in odsotnosti  le te pri tistih,  ki so neprostovoljno vključeni na strani Rusije v njihovih enotah.  Rusi privlečejo golobrade mobilizirance iz zakotnih ruskih dežel  pobranih po vaseh brez dneva vaje in poznavanja okolja kamor so jih odposlali oziroma napotili. Nasproti jim stojijo in se srcem borijo za svojo rodno grudo in svoje bližnje borci,  ki so že osem let  na braniku ukrajinske države, ljudi, gospodarstva  in edino kar imajo,  to svojo domovino Ukrajino. Tukaj je razmerje med vojaškim Davidom in Goljatom obratno. Goljat je velikan z srcem v petah, David je majhen z ogromnih srcem na pravem mestu.   Tudi tukaj bo Goljat bo zadet  in se bo sesedel na »pleča« svojih ljudi in  na vest »neprimernih in  neprištevnih voditeljev.

Upam, da bo kmalu ta brezsrčni  in poblazneli Goljat odšel na dolgo pot proti sibirskim tajgam in se »konzerviral« za nekaj tisočletij. Realno ali ne, ne vem, vem pa da je nujno potrebno.

Prevedel in pripravil:  Vane T. Costa

Vir: DW&Unian.ua˛&vtc

Foto:  BG.dnes&epa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa