Nepalski vojaki. Foto: EPA(Fotografija je simbolična)
SlovenijaSvetvojna območjazanimivo

Rusi na vse pretege najemajo tuje vojake za boje v okupiranem delu Ukrajine. Tudi Nepalce kot »Kanonenfutter«

Ruska federacija je za sodelovanje v njeni vojni proti Ukrajini zaposlila skoraj 15.000 Nepalcev. Najeti Nepalci  za boj za Rusijo prejemajo  po 2000 evrov na mesec. Obenem se jim obljublja hitro pridobitev ruskega državljanstva.

Mnogi od njih so se vrnili ranjeni, piše CNN, ki se sklicuje na pripoved enega od nepalskih plačancev, 37-letnega Ramchandre Khadke. Po navedbah anonimnih virov CNN je ta 37 letnik  eden od 15.000 Nepalcev, ki so se pridružili ruski vojski, potem ko je ruska vlada lani objavila donosen paket za tuje borce, da se pridružijo oboroženim silam države.

 

Paket vključuje najmanj 2000 EUR  plače na mesec in hiter postopek za pridobitev ruskega potnega lista. Znano je da je nepalski potni list  uvrščen med najslabše na svetu glede  globalne mobilnosti, takoj za Severno Korejo, glede na indeks, ki ga je ustvarilo svetovalno podjetje za globalno državljanstvo in bivanje Henley & Partners, himalajska država pa je med najrevnejšimi na svetu z BDP na prebivalca v višini 1336 USD leta 2022 po podatkih Svetovne banke.

 

Vidni nepalski opozicijski poslanec in nekdanji zunanji minister Bimala Rai Paudel je v četrtek v zgornjem domu pokrajinskega parlamenta povedal, da se na frontnih črtah bori od 14.000 do 15.000 Nepalcev, pri čemer se je skliceval na pričevanja moških, ki so se vrnili z vojnega območja, in pozval ruske oblasti določiti konkretno številko nepalskih borcev.

Rusko zunanje ministrstvo seveda ni utegnilo odgovoriti na vprašanja CNN o številu Nepalcev, ki jih je novačila ruska vojska in koliko jih je doslej umrlo. Kot mnogokrat do sedaj ko se življenje nekega tujega »borca« za ruske interese konča na bojišču,  je deležen enkratne odpravnine, ki po navadi ne zadostuje  niti za prevoz do njegove izvorne države in seveda  papirnato priznanje z medaljo.

 

Poleg odsotnosti in pomanjkanja ruskih državljanov zaboje in vojne operacije ki jih izvajajo Rusi  v okupirani Ukrajini, je vse več pobegov in skrivanja državljanov neruskega porekla, posebej iz Zauralskih avtonomnih  republik.  O tehniki ki je že muzejska pa tokrat ne bomo posebej razpredali.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija