Drzna tatvina slika je simbolična(foto: policija.si)
Črna kronikaLokalnoSlovenijaV fokusu

S čem so se »ukvarjali« mali in veliki kriminalci ter zmikavti v zadnjih dveh dneh na Celjskem?

Včasih so rekli če je takšno vreme kot je zdaj, oblačno, deževno in megleno, da se še tatovom ne ljubi iti na teren. Z ozirom na spodaj omenjeno »bero« dogodkov, kaže na spremembo trendov.

Na Polzeli je neznani storilec iz treh gostinskih lokalov  uspelo ukrasti menjalni denar in dnevni izkupiček. Potem pa na »pustni dogodek.

V Celju   na Čopovi ulici  so obravnavali vlom v stanovanje stanovanjskega bloka. Storilec je preiskal stanovanje. Podatkov, če je kaj ukradel,  ni. Ali pa policiji ni uspelo dovolj dobro detektirati.

V zadnjih dveh dneh so policisti  trikrat pridržali 55-letno občanko,  ki je v Celju kršila javni red in mir. Poleg škode ki jo je delala se znašala na zaposlene in trenutne kupce na več lokacijah v Celju. V enem primeru je v trgovini v centru mesta  napadla prodajalko, jo opraskala po obrazu in ukradla cigarete. V drugi trgovini je vzela sendvič, ga v trgovini pojedla, plačati pa ga ni hotela, napadla je tudi eno od strank trgovine, odpirala prehranske izdelke in jih metala s polic in se nasploh  neprimerno vedla. Taista  kršiteljica se je  nedostojno vedla tudi v enem od bencinskih servisov v Celju, kjer je  metala stvari s polic in grozila zaposlenim. Zaradi  več kršitev javnega reda in miru so ji izdali plačilne naloge. Zaradi sumov storitve kaznivih dejanj pa jo bodo kazensko ovadili. Ovadena bo, plačala nič ne bo.  Vsepovsod bodo zneski škode označeni za bagatelne in »nevredni« resne obravnave. Predpisi pa takšni!

 

Na območju Mozirja  so tatovi zbrali več poguma in »izvirnosti«. Tam  so policisti   obravnavali drzno tatvino. Neznanec se je lastnikom stanovanjske hiše predstavil kot delavec enega od telekomunikacijskih podjetij in pod pretvezo, da mora namestiti nov tv vmesnik, zamotil lastnika. Med tem sta sostorilca vstopila v zgornje nadstropje hiše in ukradla več zlatnine. Ponovno velja  opozorilo za vse občane  naj v hiše in stanovanja ne spuščajo neznancev, ki prihajajo do njih pod raznimi pretvezami. Nekateri od njih se občanom tudi identificirajo z lažnimi službenimi karticami. Tako je bilo tudi v tem primeru. Tovrstnih »zvijačnih« in zaigranih situacij pri večjih in drznih tatvinah je vse več. Preveč.

Enim ni zadosti »plen« pri tatvini pa se še mimogrede ustavijo pri  prvem bankomatu in si še dodatno postrežejo iz ukradene bančne kartice. Tako je bilo v primeru vloma v stanovanjsko hišo v Spodnji Kostrivnici, od koder je storilec ukradel gotovino in bančno kartico.

 

Na Rogli so obravnavali vlom v osebno vozilo. Storilec je iz denarnice, ki jo je našel v vozilu, ukradel gotovino. V tem primeru, ki ni osamljen  in ne tako redek, obiskovalci so polni navdušenja ob prihodu na kraj destinacije, od vzhičenosti pozabijo na vse in se lepo »drajsajo« celi dan, šele ko se odpravijo ali malo pred tem jim manjka to ali ono.  Zbranost in samozaščitno obnašanje bi  morda moglo imeti  več prostora v razmišljanju. V takšnem primeru bi bilo manj podobnih  situacij in praznih denarnic, izgubljenih iPhone-ov in še česa.

Nauk?

Pamet v glavo in vredne stvari pri sebi! Enostavno, logično, vzame malo časa, prihraniš veliko.

Vane T. Costa

Vir: PUC&VTC

Mogoče vam bo všeč