Nekategorizirano

Ropal policist, 2. leti v postopku zaradi odklonilnih ravnanj, a ga je komisija marca vrnila v aktivo in dala pištolo v roke

Slovenci smo navajeni vsega hudega, tudi bančnih ropov. Morda malo manj bančnih ropov na podeželju, še manj pa bančnih ropov, ki juh izvršijo aktivni policisti. Prav to se je včeraj zgodilo v obmejni Cankovi na Goričkem, rop je namreč izvršil policist policijske uprave Murska Sobota in to s službeno pištolo.

Naj spomnim. Včeraj popoldne je v bančno poslovalnico na Cankovi vstopil oborožen moški, od zaposlenih zahteval denar in ko mu ga je uslužbenka izročila, je s plenom peš pobegnil s kraja ropa. Namenil se je proti pol kilometra oddaljenemu nogometnemu igrišču, kjer naj bi imel skrito kolo, za njim pa so se podali trije domačini. Med begom se je zasledovani ropar obrnil in v smeri občanov izstrelil več strelov. 
Vseeno se je eden ob občanov znova hrabro pognal za roparjem in ga dohitel pri nogometnem igrišču, čeprav je ta v njegovi smeri v zemljo izstrelil več nabojev. Sledil je pretep, v katerem sta oba padla na tla, pri čemer je občana ropar s pištolo večkrat udaril po glavi, da so ga s telesnimi poškodbmi odpeljali v soboško bolnišnico. Ropar pa naj bi si sodil sam. Kmalu je prišlo tudi uradno obvestilo, da je rop izvedel policist policijske uprave Murska Sobota.

Na današnji tiskovni konfernciu je direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič le potrdil govorice ulice, da je rop izvedel policist z več kot 25 letnim stažem v več pomurskih policijskih postajah, nazadnje na lendavski PP.  Njegovo dejanje v Policiji  obžalujejo in obsojajo. Obenem pa nam je Ivančič postregel s podatki, da se je zoper pokojnega policista/roparja izvajal notranji varnostni postopek zaradi osebnih težav in stiske, zasvojenosti z igrami na srečo ter velike zadolženosti.

Ivančič ni želel špekulirati ali sta rop v Križevcih pri Ljutomeru z včerajšnjim na Cankovi kakorkoli povezana. “Konkretnega odgovora, ali to drži ali ne, ne morem dati, lahko pa povem, da se tudi v tej smeri zbirajo oziroma preverjajo določene okoliščine, ali je osumljeni v tem primeru tudi osumljeni v katerem drugem primeru. Primera sta povezano toliko, da gre za bančno ustanovo, ali pa gre za istega storila, moramo povedati, da se zadeve še preverjajo.” 

Ivančič  je tudi dejal, da je imel pokojni policist več kot 25-letne izkušnje v policiji. Zoper njega je bil uveden notranje varnostni postopek od 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti. V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranje varnostnih tveganj in nudena psihosocialna pomoč. V 2019 je bil podan predlog za oceno zmožnosti za opravljanje nalog policije in bil napoten na zdravljenje. Sredi marca 2020 je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen za opravljanje nalog policije.

VIDEO: Tiskovna konferenca na PU Murska Sobota, direktor  Damir Ivančič

Prav to je najbolj presenetljivo! Komisija ga vrne v službo, mu v roko porine službeno pištolo, čeprav je ulica že dolgo govorila, da je zasvojen z igrami na srečo, da ima doma družinske težave, da ima izrečen ukrep prepovedi približevanja. Pri takih dejstvih bo morala svojo odgovornost prevzeti tudi zdravstvena komisija, kako ga je lahko  vrnila v aktivno policijsko delo. Danes smo brez odgovora ostali tudi pri vprašanju ali sta včerajšnji rop na Cankovi in tisti pred mesecem dni v Križevcih pri Ljutomeru povezana. Odgovor direktorja Ivančiča: da okoliščine še preiskujejo, edina doslej znana povezana pa je, da gre za bančni poslovalnici iste banke.

V.d. generalnega direktorja Policije Anton Travner je takoj po dogodku odredil tudi strokovni nadzor na področju organiziranja kadrovskih ukrepov, preiskovanja kaznivih dejanj in zagotavljanja notranje varnosti v policiji na Policijski upravi Murska Sobota, da se ugotovijo tudi vsa ostala dejstva in okoliščine.

B.C.

Mogoče vam bo všeč