Nekategorizirano

Romana Tomc: »Za ekonomsko in socialno varnost mladih mora poskrbeti država.«

Pred 12. avgustom, svetovnim dnevom mladih, je v sporočilu za javnost evropska poslanka Romana Tomc med drugim zapisala, da je država tista, ki bi morala poskrbeti za ekonomsko in socialno varnost mladih. 

Po vsem svetu 12. avgusta praznujemo mednarodni dan mladih, ki je namenjen opozarjanju in razpravi o težavah, s katerimi se soočajo mladi. V Sloveniji imajo sicer ogromno možnosti za svoj osebni razvoj, a vseeno obstajajo izzivi, na katere je potrebno poiskati odgovore: pomanjkanje delovnih mest, predvsem v določenih strokah, nefleksibilen stanovanjski trg in pozna selitev od staršev, posledično pa tudi pozno odločanje za družine, kar pa je tudi že demografski izziv. Veliko mladih se zato odloči za alternativo – selitev v tujino, kjer je priložnosti zanje več. 

Stanje na področju zaposlovanja mladih se je v zadnjih nekaj letih v Sloveniji sicer nekoliko izboljšalo, a izzivi ostajajo. Trend prekarnosti se je zakoreninil med njimi: “Res je, število brezposelnih se je sicer zmanjšalo, a vprašanje, ki ostaja je, na račun česa? Številni mladi so zaposleni prekarno, kar pomeni, da nimajo rednih pogodb, ki bi s seboj prinesle tudi neko socialno in ekonomsko varnost ter druge ugodnosti. Prav tako je veliko izobraženih mladih odšlo v tujino, kjer običajno za višje plačilo opravljajo dela za nižjo izobrazbo, soočamo se tudi s pomanjkanjem številnih potrebnih kadrov. Je torej zmanjšanje brezposelnosti res tako velik dosežek, kot ga nekateri oglašujejo,” se sprašuje evropska poslanka Romana Tomc. 

“Mladi, ki so zaposleni s prekarnimi pogodbami, se pogosto soočajo s šibkim socialnih statusom in niso upravičeni do kreditov, da bi si lahko uredili stanovanjski problem, številni izmed njih se prav zaradi neurejene socialne varnosti ne odločijo za ustvarjanje družine,” dodaja Romana Tomc. Prekarnost je v nekaterih primerih tudi svobodna odločitev (večinoma) tistih, ki delajo v iskanih in dinamičnih poklicih, in si želijo ostati neodvisni, kar je seveda včasih dobrodošlo. Težava nastane, ko delodajalci, predvsem zaradi visoke obremenitve dela, ne želijo zaposlovati po klasičnih pogodbah in te delavce izkoriščajo. To pa so primeri, ki bi jih morale odkrivati in kaznovati inšepkcijske službe.

Nove oblike dela so posledica številnih sprememb na trgu dela in hitrega tehnološkega razvoja. “Mladi si zaslužijo državo, ki bo poskrbela za njihovo ekonomsko in socialno varnost, kjer si bodo lahko ustvarili družino in živeli v miru. Naloga politike pa je, da jim to tudi omogoči,” zaključuje evropska poslanka Romana Tomc.

https://www.romanatomc.si/

Mogoče vam bo všeč