Nekategorizirano

Romana Tomc o vprašanju vladavine prava v Sloveniji

V nadaljevanju objavljamo odgovor evropske poslanke Romane Tomc na novinarsko vprašanje o lobiranju nekaterih evropskih poslancev iz Slovenije v zvezi s kršitvami vladavine prava v Sloveniji.

“Res neverjetno, kako daleč so se pripravljeni spustiti kolegi z leve strani, da bi očrnili vlado Janeza Janše, ki od svojega nastopa dalje vodi izjemno dobro in učinkovito politiko na vseh področjih.

Slovenijo želijo umestiti med države, kjer je vladavina prava ogrožena. To bi lahko imelo v nadaljevanju katastrofalne posledice, saj bi lahko ostali brez evropskih sredstev, za katere se je izpogajala vlada. S kakšnimi argumenti nastopajo ni jasno, jasno je samo to, da gre za izmišljene in izkrivljene informacije, ki imajo samo en namen, to je prispevati svoj delež k rušenju vlade. 

Trdim, da je bila vladavina prava v Sloveniji resno ogrožena ravno v času, ko so imeli oblast tisti, ki danes v Bruslju razpečujejo lažne informacije. Spomnimo se samo najbolj odmevnih primerov, kot so pranje iranskega denarja v NLB, preplačane žilne opornice, zaprtje opozicijskega voditelja tik pred volitvami, primeri sodnega nadlegovanja ljudi, ki niso prave politične barve in na drugi strani gledanje stran in opustitev pregona in obsodbe tistih, ki so na pravi strani. Pa številni primeri, ki jih je Slovenija zaradi nesposobnosti sodnikov izgubila v Strasbourgu, založene oporoke, pristransko delovanje institucij, ki bi morale biti neodvisne pa niso, in še in še bi lahko naštevali. Dvojna merila so več kot očitna.

Najbrž je sedanjo opozicijo hudo strah, da se te temne plati in grehi iz preteklosti ne bi razkrili, kajti doslej so s pomočjo medijev resnico o stanju v Sloveniji uspešno prikrivali. Hkrati pa so, ob vzvodih oblasti, ki ni delovala pošteno in v korist ljudi, imeli na voljo izjemno veliko sredstev, ki so se stekala v žepe izbranih elit. Vlada je na dobri poti, da končno postavi stvari na svoje mesto in da v Sloveniji namesto lažne vladavine prava dobimo resnično vladavino prava. Zato smo tako doma, kot očitno tudi v Bruslju, priča obupnim poskusom rušenja vlade z vsemi sredstvi. Cena za dosego tega cilja ni pomembna, na kocko so pripravljeni postaviti tudi milijarde evrov evropskega denarja. 

Kako daleč gredo kolegi iz levice s svojimi lažnimi obtožbami, pove tudi to, da me ostali kolegi poslanci sprašujejo koliko novinarjev je zaprtih, kakšne metode uporablja policija, ali je vlada pod svojo oblast prevzela vse medije in podobno. Težko verjamejo, da nič od tega ne drži, da novinarji zelo pogumno in brez vsakih posledic kritizirajo vlado, da mediji prenašajo in poročajo o protestih, na katerih protestniki grozijo predsedniku vlade in vsem podpornikom stranke s smrtjo. Težko verjamejo, da policija svoje delo opravlja zelo korektno in previdno, saj se zaveda morebitnega konflikta, da vojske ni na ulicah in da opozicija z vsemi sredstvi blokira delo vlade pri spopadu s korona krizo. Ko jim povem, kaj vse je v tem kratkem času za ljudi in gospodarstvo naredila vlada, ostanejo brez besed.  

Če bo do razprave o vladavini prava v Sloveniji prišlo, bomo naredili vse, da bo ta obravnava celovita. Vključno z osvetlitvijo najbolj očitnih primerov kršenja vladavine prava v preteklih letih in odgovornih, ki so takšno stanje povzročili in dopustili.”

Mogoče vam bo všeč