Nekategorizirano

Romana Tomc o spremembah pokojninske zakonodaje: Potrebne so prave reforme, ne le kozmetični popravki

Pokojninski sistem nujno potrebuje spremembe, ampak to bi morale biti prave vsebinske spremembe, ne le kozmetični popravki, je v odzivu na spremembe pokojninske zakonodaje, ki jih je danes predstavila pristojna ministrica Ksenija Klampfer, za STA dejala evropska poslanka Romana Tomc iz SDS. Meni tudi, da je treba za spremembe najti najširše družbeno soglasje.

 

Tomčeva je v izjavi za STA spomnila, da pobrani prispevki ne zadostujejo za izplačilo pokojnin, saj vsako leto namenimo milijardo evrov za kritje primanjkljaja v pokojninski blagajni. “Po drugi strani so pokojnine izjemno nizke in nedopustno je, da nekdo, ki je 40 let vplačeval v pokojninsko blagajno, s pokojnino ne more pokriti niti stroškov za oskrbo v domu za starejše,” je dodala.

Za izboljšanje pokojninskega sistema bi bilo po mnenju Tomčeve treba najmanj vzpostaviti večjo povezavo med vplačanimi prispevki in pokojninami, zagotoviti spodbude za lastno varčevanje za starost, popraviti anomalije v delu, ki se nanaša na družinske, invalidske pa tudi poklicne pokojnine, zagotoviti bi morali državno pokojnino, narediti sistem bolj pregleden in razumljiv ter očistiti pokojninsko blagajno vseh izdatkov, ki niso pokojnine in po nepotrebnem bremenijo sistem.

“Pokojninski sistem je celovit sistem in ga moramo kot takega obravnavati … Ne moremo sprejemati parcialnih ukrepov, da bomo zdaj zadovoljili eno, drugič drugo skupino ljudi, zdaj popravili eno področje, drugič malo dopolnili tretje … Tudi če nek ukrep na daleč zgleda dober, se lahko izkaže, da potem, ko ga umestimo v celoten sistem, povzroči anomalije nekje drugje,” je še izpostavila Tomčeva.

Dodala pa je, da gre za področje, ki vpliva na vse, zato je treba o spremembah najti najširše družbeno soglasje. “To ni vprašanje, ki zadeva le ozek krog koalicije, ampak morajo sodelovati vse politične stranke, društva upokojencev, delodajalci in sindikati. To bi pričakovala od nove pokojninske reforme, vse, kar je manj od tega, so drobni popravki, ki ne bodo zagotovili stabilnosti sistema niti ne povečali pokojnin, tudi če gredo nekateri od teh popravkov v pravo smer,” je dejala še Tomčeva.

Ob tem po njenem opozorilu izkušnje kažejo, da so med začetnim predlogom in tistim, kar je nato končno sprejeto v DZ, običajno velike razlike. Zato bo treba na končno sliko še počakati.

Ministrica je danes razkrila, da bo vlada predlagala spremembe pokojninske zakonodaje, po katerih bi se za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe upokojitvena starost postopoma dvignila na 67 let, odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe pa bi se zvišal na 63 odstotkov. Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev pa bodo lahko po predlogu delali in hkrati prejemali najprej polovico, po treh letih pa pod določenimi pogoji celo pokojnino.
 
 VIR: demokracija.si

Mogoče vam bo všeč