Nekategorizirano

Revolucionarni premik v medicini: Znanstveniki so ustvarili umetno kožo, ki čuti bolečino in dotik

Znanstveniki v Singapurju so razvili “elektronsko kožo”, ki je sposobna občutiti dotik, inovacijo, za katero raziskovalci verjamejo, da bo ljudem z umetnimi protezami pomagala prepoznati predmete in občutiti njihovo teksturo ter celo temperaturo in bolečino. “Kožo”, ki so jo znanstveniki imenovali ACES, sestavlja do sto majhnih senzorjev in je velikosti enega kvadratnega centimetra.

Znanstveniki z univerze v Singapurju pravijo, da ta naprava lahko obdeluje informacije hitreje kot človeški živčni sistem in je sposobna prepoznati od 20 do 30 različnih tekstur in z več kot 90-odstotno natančnostjo.

Demonstracija je pokazala, da naprava lahko prepozna, da je kroglica, ki odstranjuje stres, mehka in določi, da je plastična kroglica trda.

“Ko izgubite občutek za dotik, se počutite otopeli. Ljudje, ki nosijo protezo, imajo to težavo. Z ustvarjanjem umetne različice kože za svoje proteze lahko spet občutijo toploto z roko in se počutijo mehko ali kako težko je, da jih držijo v roki “- pravi Tee.

“Tehnologija je še vedno v fazi eksperimentiranja, vendar obstaja veliko zanimanja zlasti iz medicinske skupnosti” – Tee.

Njegova ekipa je že izumila prozorno usnje, ki se lahko obnavlja ob raztrganju, in material, ki oddaja svetlobo za elektronske naprave.

Mogoče vam bo všeč