Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Rešite zdravje možganov s telesno aktivnostjo

Vadba lahko spremeni način, kako ključni deli možganov komunicirajo s staranjem, izboljšujejo vidike mišljenja in spomina, so pokazale nove raziskave. Nepovezani deli možganskega spominskega centra namreč začnejo po redni vadbi bolj zapleteno in bolj zdravo komunicirati, izostrijo spominske funkcije.

Kot je navedeno v raziskavi, te ugotovitve širijo naše razumevanje, kako gibanje spodbuja razmišljanje, in poudarjajo pomen vključevanja v različne dejavnosti, ki nam omogočajo, da ostanemo v gibanju, ne glede na starost.

Ideja, da telesna aktivnost izboljšuje zdravje možganov, je že dobro znana. Poskusi z živalmi in ljudmi kažejo, da redna telesna aktivnost poveča nevrone v možganih, kar je potrebno za ustvarjanje in shranjevanje spomina, hkrati pa izboljšuje miselne sposobnosti.

Zmanjšano tveganje

Pri starejših ljudeh redna telesna aktivnost upočasni običajno izgubo možganskega volumna, kar lahko pomaga preprečiti starostno izgubo spomina in zmanjša tveganje za demenco.

Fizična aktivnost vpliva na možgane na več načinov. Poveča srčni utrip, kar omogoča srcu, da črpa več kisika v možgane. Prav tako aktivnost spodbuja povečano izločanje številnih hormonov, ki sodelujejo pri pomoči in zagotavljanju hranil prijaznega okolja za rast možganskih celic.

Avtor: AM

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje