Nekategorizirano

Rdečega župana Aleksandra Jevška bi morala “prava smer” peljati k RČ, KPK, NPU, GDT,

V današnji izdaji Petričevega glasila Delo je na drugi strani objavljen prispevek “Bodo zaradi občinskih glasil lokalne volitve razveljavljene?” v primeru, ko župani občinska glasila izrabljajo kot svoja »trobila« za promocijo  dosežkov minulega mandata in  za samopromocijo pred volitvami. V članku je navedeno nekaj slovenskih občin, v katerih bi po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, lahko “Ustavno sodišče po analogiji z razveljavitvijo referenduma o 2.Tiru zaradi zlorabe javnih sredstev razveljavilo tudi lokalne volitve?” 

V članku pa ni nikjer omenjena mestna občina Murska Sobota, v kateri so razmere še hujše, kakor v nekaj opisanih občinah. V Murski Soboti  je namreč rdeči Židanov župan Aleksander Jevšek, ki se sicer “diči” z doktorsko titulo,  neposredno pred začetkom volilne kampanje vsem občanom soboške občine na dom poslal populistični pamflet z naslovom »Poročilo o napredku 2014-2018,« kjer se kar na dveh straneh hvali, kako je v samo 4 letih njegovega županovanja občina Murska Sobota postala ena od  najbolj razvojno prodornih občin v Sloveniji. Seveda se pri tem izogne  primerjavam z drugimi občinami, od kod, na podlagi katerih kazalnikov in kriterijev te njegove vehementne trditve. Za tako velik napredek v nagovoru ne manjka navedb, da je napredek posledica dejanj kot: v občini smo naredili red, uredili poslovanje javnih podjetij in zavodov, s prenovo mestnega središča, čeprav prenove dejansko nikjer ni videti, le nova  betonska ploščad pred občino, ki je izven središča n v katero je bilo “zmetanih najmanj milijon evrov davkoplačevalskega denarja.  Brošura na 48. stranek je ena sama samohvala župana Jevška, kako da je on sam zaslužen za napredek oz.iroma kot on pravi, »razvojni preporod!«

Tudi zasluge za zmanjševanje brezposelnosti si je prilastil, čeprav so za to zasluge podjetjij in ne Jevška. Morda pa je župan Jevšek med zaposlitvene uspehe prištel kakih 15 ljudi, ki so z njim »povezani« in so delo dobili  v občinskih javnih podjetjih in zavodih. Med njegove zaposlitvene uspehe verjetno šteje tudi  zamenjavo praktično vseh direktorjev javnih podjetij in  zavodov, da so položaje dobili njegovi “obrazi!”

Ampak pustimo ob strani njegovo nakladanje in samohvalo, ki sploh nima prave podlage. Dotaknimo se povezave z ugotovitvami, kako nekateri župani izkoriščajo javni denar za samopromocijo. Današmnje Delo navaja primere občin Koper, Celje in predvsem Ljubljana, kjer so občinska glasila župani uporabili za samopromocijo in s tem trošili javni denar za neupravičeno vplivanje na občane. Kot rečeno je v Murski Soboti še huje. Za samopromocijo Aleksandra Jevška se je občinski denar metal skozi okno še pred samim začetkom volilne kampanje. Za pripravo, tiskanje, oblikovanje in raznos njegovega »Poročila o napredku«, v katerem Jevšek v nagovoru bralcem v možgane polaga svoje zasluge, čeprav povsem neupravičeno, je občina Murska Sobota potrošila ogromno zneske občinskega denarja. Najbolj sporno je to, da je za oblikovanje in grafično pripravo te brošure občina najela mariborsko družbo »Zgodba d.o.o«, katere solastnik je visok funkcionar Židanove stranke SD Matjaž Frangež. Ni odveč omeniti, da je tudi direktor soboške občinske uprave Srečko Đurov  Mariborčan in da je Jevšek v samem vodstvenem  Židanove stranke reformiranih komunistov SD. Kje so institucije, kot so recimo Veselovo Računsko sodišče, Štefanečeva Komisija za preprečevanje korupcije, Policija, NPU, GDT ipd, da se ne lotijo pregleda “po uradni dolžnosti,” kako se   trošijo  javna sredstva!? In to za samopromocijo župana neposredno pred uradnim začetkom volilne kampanje. Za nekaj takega je bil pred leti pravnomoično obsojen nekdanji lenarški župan Ivan Vogrin.

Pred časom sem že pisal o tem, da je prejšnji soboški župan mag. Anton Štihec ob koncu mandata izdal knjižico »Katalog realiziranih projektov MO Murska Sobota«, ki ga še danes lahko najdemo na njegovi spletni strani www.stihec.si. Vse stroške za izdelavo kataloga, oblikovanja, tisk in raznos po domovih je Štihec financiral iz svojega žepa, ne pa iz javnih sredstev. Aleksander Jevšek je za svoj promocijski pamflet »Poročilo o napredku 2014-2018« posegel v občinsko blagajno, torej si je protipravno prilastil denar davkoplačevalcev.  Iz Erarja KPK lahko razberemo, da je župan Jevšek  družbi »Zgodba, poslovne storitve d.o.o.« nakazal  preko 74.000 € javnih sredstev in to brez kakršnegakoli javnega razpisa! V zadnjih dveh mesecih znesek presega 20 tisoč evrov. Nekateri šerifi si očitno lahko privoščijo trošene javnega denarja za samopromocijo in za ponovno izvolitev tudi z nedopustnim vplivanjem na občane. Rdeči Jevšek je to dejansko izvedel neposredno pred začetkom volilne kampanje in s tem neposredno vplival na potek volilne kampanje, saj drugi kandidat ni imel možnosti trošiti občinski denar za svojo samopromocijo. Zato javno pozivam Veselovo Računsko sodišče, Komisijo za preprečevanje korupcije, NPU, Policijo, tožilstvo, da preverijo ali je tovrstno trošenje javnega denarja za samopromocijo župana Jevška skladno z INTEGRITETO visokega javnega uslužbenca. Tudi o korupciji bi lahko govorili, saj župan Jevšek kot visoki funkcionar Židanove stranke SD, brez javnega razpisa dodeli občinski denar družbi, v kateri je solastnik njegov strankarski kolega Frangež! Čakamo na odziv organov, o čemer bomo poročali v prihodnosti! Upam, da se v tej državi navedene inštitucije zganejo tudi kdaj po “uradni dolžnosti,” razen če pri nas velja tista, da “vrana vrani ne izkljuje oči!”

Če je padel referendum o 2.Tiru, morajo pasti volilni izidi v vseh tistih občinah, kjer so župani izrabili občinska glasila in javna sredstva za lastno predvolilno promocijo! Naslovnik za to je Ustavno sodišče!!!

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč