Nekategorizirano

Quo vadis Makedonija? V eksperimentalni deželi Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!

Kaj se pravzaprav dogaja v Makedoniji, ki za enkrat sliši na ime Severna, vsaj tisti del politični javnosti,  ki si ga je pridelala in vlaga vse napore da se udomači in da je sprejeto. Pa ne bo šlo ne zlahka in ne zlepa, celo težko ali pretežko, celo nemogoče.  V tem primeru lahko govorimo o  eksperimentalni deželi, ki država je, pa ne ve, kakšna in v kakšni obliki bo, z imenom in jezikom ter zgodovino bo zaključila to burno obdobje,  v katerem se trenutno nahaja.

V teh okoliščinah je Makedonijo prizadela epidemija pandemičnih razsežnosti. Prizadela je vse okoli, tudi njo, Makedonijo. Večji del držav, od tistih najbolj prizadetih do tistih malo manj, so se več ali manj, zelo uspešno, dokaj uspešno ali uspešno soočili in obranili zdravje svojih državljank in državljanov. Le Makedonija je padla na izpitu. Iz pragmatizma so se dobrikali enim, malo manj pa drugim, eni in drugi so iz jeze  ali domišljavosti,  da je vsega konec, naenkrat pozabili na vse okoli sebe, se preveč sprostili in kmalu »nagrado« dobili. Najprej preplah, potem strah in jeza.  COVID 19  je priletel iz vseh vogalov  na geografski potezi od Kumanovega, Skopja skoraj do Ohrida pa še malo proti vzhodu do Štipa.. in strah pred koronavirusom je spet dobil velike oči.

Nastala je panika med  ljudi in je proti koncu prejšnjega  tedna  in so neobveščeni in prestrašeni državljani brezglavo kupovali po trgovinah  in tržnicah po mestih in krajih ki so imeli naenkrat spet veliko okuženih. Glavno mesto Skopje je »pokasiralo« skoraj  70 odstotkov na novo  pozitivnih na COVID 19. Nepregledne kolone odhajajočih v »čiste« kraje in predele dežele  je spravil v nevarnost  tudi preostalo Makedonijo. Tisti, ki  so ostali so pa iskali grešnike med vidnejšimi politiki ali nasprotniki »grešnike« ki so se slučajno ustavili na kavo ali na morda na kozarček osvežilne pijače.

COVID 19, ja ali ne, pomoč ja ali ne, dopusti v tujini ja ali ne?

Koronavirus je še kako prisoten. Četudi so omilili ukrepe za zajezitev virusa. Omilitev je skoraj tri četrtine  državljanov dojelo kot opustitev. Napaka o b nejasnih napotkih zdravstvenih in siceršnjih oblasti v Makedoniji  je naredilo svoje. Ramazan  in iftarji( skupinski zajtrki pred  izhodom sonca) kasneje tudi sam zaključek posta oziroma Bajram ter nekaterih pravoslavnih praznikih ter začetek bogoslužij in nespoštovanje osnovne socialne razdalje in problem, ki sliši na ime novi COVID 19  je pokazal zobe. Pa ne samo zobe, začel  je kazati tudi številke na  novo okuženih, hospitaliziranih. Uradne zdravstvene oblasti z njihovim ministrom Venkom Filipčetom pa, da stanje obvladujejo.  Na ponujeno pomoč, pa da ko bo potrebno bodo zagotovo zaprosili.  

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnih 175 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju. Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V državi od začetka meseca poročajo o porastu okužb, ki jih je dnevno tudi več kot sto, a jih je bilo do danes največ manj kot 130.

V tej luči je bila ponujena pomoč  strani Slovenije v obliki ekspertov, ki so bili v Sloveniji  uspešni pri obvladovanju in na koncu tudi pri premagovanju epidemije v Sloveniji. Pomoč je bila ponujena v pogovoru med njihovim opozicijskem  vodjem  Hristijanom Mickoskim in slovenskim premierjem Janezom Janšo. Le da si je njihov minister vzel čas za vzpostavitev kontakta, kot pravijo z slovenskim zdravstvenim ministrom . V slabi polovici dneva so se po njihovih društvenih omrežjih začele polemike o tem da morebitni bodoči premier ob volitvah ki se bodo zgodile da zaničuje lastno zdravstvo in zdravnike ter ostalih strokovnjakov  ter da naj išče glasove za pohod na oblast pri tistih ki mu pomagajo pri zaničevanju lastnega zdravstva ter znanja. Razumi če moreš. Ostali del državljanov ki so izklopili iz miselnosti še prisotnega virusa  pa že načrtujejo dopust v sosedni Grčiji, ki ji mimogrede v nekaj  dneh  že dala iz seznama držav čigar državljani dopustujejo pri njih   brez prehodne karantene. Tudi ostali kot sta Srbija, ki je to zanjo naravna tranzitna pot ter Romunija, sta v razmišljanjih  zaobšla Makedonijo ter dogovorile zadrževanje in morebiten  neškodljiv prehod do Grčije preko Bolgarije. Tehnični vladi SDSM obarvano pa to ne pove kaj dosti o nečem kar je očitno, napačno zastavljeno politiko oziroma povsem zgrešeno smer oziroma opustitve prepotrebne politične navigacijie v kateri imajo glavno vlogo državljani.

Predčasne volitve  kdaj?

Danes kot tudi zadnjih dveh tednov, od takrat, ko je »zadišalo« po morebitni sprostitvi ukrepov za  zajezitev korona krize, se manipulira z datumom predčasnih volitev, ki bi sicer morale biti 12. aprila. Eni želijo čim prej, drugi da je najprej zdravje državljanov in v pogojih, ko  lahko in v pogojih odsotnosti strahu pred morebitnimi okužbami s še vedno prisotno nevarnostjo.  Tisti, ki želijo čim prej s hitenjem želijo doseči to, da bo račun negativnih učinkov vladanja prej in v času korone  čim nižji ali pa zaradi naglice ali večkratnih intervencij v proračun, da bo čim bolj nejasen in zamegljen.  

Propagandni stroji brnijo, meljejo, podkupujeo,  pritiskajo na bodoče volivce, jim obljubljajo iz stanja brezupa ki so ga pretežni del  ustvarili prav oni. Podredili so celo predsednika države Steva Pendarovskega, tako daleč da je zanikal da je razglasil podaljšanje izrednega stanja v državi, da bi se stranka in sklop,   ki ji sicer sam tudi sam pripada, čim prej dokopala do datuma sklica izrednih volitev v makedonski  parlament. S 13. junijem bi to stanje prenehalo. Ampak v iztekajočem dnevu kljub celodnevnemu zasedanju v predsednikovi palači v Skopju v predelu Vodno, potem pa še z ločenim liderskim srečanjem predsednika makedonske države  z glavnima akterjema Zaevim in Mickoskem, ni prišlo do dogovora o datumu. Pustila  sta uskladitev  verjetnega datuma v juliju, med 5. in 22.,  ali kasneje pogajanjem v naslednjih dneh, izjavljanje o faznosti doseženega pa Pendarovskemu. Glede na njegovo, predsednikovo glasno govorništvo in miselno nagnjenost  pa pričakujemo razpenjeno in burno  politično dogajanje v zakulisju in pred njim.
Kdor koli pričakuje razumen in hiter razplet ter splošno sprejeto rešitev, je   ali čarodej ali preveliki optimist.  Pustimo se presenetiti !

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč