Sergej Šojgu odstavljen s strani Putina(Foto: zaslonski izrez)
EvropaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Putin odstavil Šojguja in več drugih ministrov

Putinove  rošade na položaje  v vlado Ruske federacije so v  intenzivni fazi. Po navedbah Sveta federacije Ruske federacije so bili sprejeti kandidati, ki jih je Putin predlagal za položaje vodij številnih zveznih ministrstev in oddelkov.

Putin predlaga imenovanje Andreja Removiča Belousova na mesto obrambnega ministra. Pred tem je bil prvi podpredsednik vlade Ruske federacije.

Toda Sergej Šojgu od leta 2012 vodi rusko obrambno ministrstvo. Zdaj bo Šojgu postal sekretar ruskega varnostnega sveta namesto Nikolaja Patruševa.

Prokremeljski mediji širijo ugibanja o preoblikovanju vlade, vključno z morebitno zamenjavo Sergeja Šojguja na mestu obrambnega ministra, kar bi pomenilo priznanje, da ruska vojna proti Ukrajini, ki poteka že tretje leto, ne poteka po načrtih. To obenem nakazuje, da želi »vladar- car«  Kremlja zmanjšati moč ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ga uravnotežiti s tekmeci in ga kaznovati, ker ni dosegel vojaških ciljev Kremlja.

 

Kdo je Andrej Belousov?

Andrej Belousov se je rodil 17. marca 1959, leta 1981 je z odliko diplomiral na Ekonomski fakulteti Moskovske državne univerze. Od leta 1981 do 1986 je delal na Centralnem inštitutu za ekonomijo in matematiko Akademije znanosti ZSSR. In še vrsto drugih funkcij.  Na mesto obrambnega ministra prihaja kot civilna oseba.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da imenovanje Andreja Belousova za obrambnega ministra ne bo spremenilo vojaške strategije države, saj je v pristojnosti generalštaba.

»Kar zadeva vojaško komponento, to imenovanje v ničemer ne bo spremenilo sedanjega sistema koordinacije, vojaška komponenta je bila vedno v pristojnosti načelnika generalštaba, nadaljevala bo svoje delovanje, za zdaj v tem ni predvidenih sprememb glede tega,  je novinarjem dejal Peskov, ko je komentiral predsednikovo vložitev kandidature Andreja Belousova za mesto obrambnega ministra.

Na vprašanje novinarjev, ali bo Belousov prejel vojaški čin, je Peskov odgovoril: “To v tem trenutku ni najpomembnejše. Govorimo o tem, da je civilist postal minister za obrambo.”

Še več oblasti v rokah Putina

Ta in ostala spremembe in imenovanja so nastopila po Putinovi (ponovni) inavguraciji) ob kateri je odstopila dosedanja vlada. Večji del sprememb in novih oseb  je na vojaško varnostnem področju in  ostalih sektorjev od katerih je odvisna  finančna  in varnostna moč ruskega »imperija«.

Absolutni vladar in za Ruse in preostali svet nevaren Putin(foto: X)

Zaskrbljujoče in nevarno je to,  da se že tako gromozanska  moč v rokah enega človeka, ki na trenutke kaže vedenje ki meji na  nerazsodnost in  »odlepljenost« od realnega sveta, še dodatno krepi.

Ali mu bo kdo sploh v čem  prekrižal pot, še posebej pri vojaški agresiji na Ukrajino,  ki prinaša slabo za Rusijo in za bližnji svet?

Preveč zgovorno je  destruktivno ravnanje in uničenje,  ki ga je povzročil v Ukrajini, da bi svet stal križem rok.

Ali  pa?

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa