Nekategorizirano

PU Maribor: Droga? Ni razloga!

Obstaja nešteto dobrih razlogov proti drogam in niti eden za, je osrednje sporočilo kampanje Droga? Ni razloga!, s katero na mariborski policijski upravi nadaljujemo tudi letos. Cilj kampanje je spodbuditi mlade, da prosti čas preživijo brezskrbno, a tudi premišljeno.Letošnjo kampanjo še nadgrajujemo in sicer z izvedbo nagradnega natečaja,
pri prizadevanjih pa so se nam pridružili kar trije ambasadorji.

Na današnji novinarski konferenci so bili tako z nami glasbenik Zlatko, komedijantka Martina Ipša in nogometaš Martin Milec.

V kampanjo želimo vključiti čim več mladih, zato ta poteka predvsem po družbenih omrežjih, kjer so naša prizadevanja že podprli nekateri znani, med njimi tudi vrhunska plesalka Martina Plohl, pridružili pa se ji bodo tudi drugi.

»Tega marsikdo ne ve, ampak zaradi posledic drog sem izgubila najboljšo prijateljico. Tega ne bom nikdar prebolela,« je med drugim dejala komedijantka Martina Ipša, in mlade v šali pozvala naj se ji pridružijo na košarkarskem igrišču.

Tudi letos akcijo podpirajo mariborski nogometaši, ki so vključeni v nagradni natečaj. Nogometaš NK Maribor Martin Milec je mlade pozval naj se vključijo, objavijo svojo fotografijo ali video predloga o tem, kako zdravo preživeti prosti čas. Ob tem je dejal: »Če ne bi prostega časa preživljal športno, ne bi sedel tukaj z vami, zato tudi sam mladim predlagam, naj počitnice preživijo zunaj, aktivno, športno ali poiščejo kak drug hobi.«

Z nagradnim natečajem spodbujamo mlade, da počitnice preživijo brezskrbno, a tudi premišljeno. Sodelujejo lahko tako, da objavijo fotografijo ali video predloga o tem, kako varno in zdravo preživeti prosti čas, in objavi dodajo #droganirazloga. 5 izžrebanih si bo prislužilo nogometno žogo s podpisi nogometašev NK Maribor in se konec poletja udeležilo njihovega treninga.

Osrednje sporočilo kampanje je tudi življenjsko sporočilo glasbenika Zlatana Čordića – Zlatka. Kot je dejal, je grozne posledice drog videl in doživel na lastni koži, danes pa mlade nagovoril kar v rimah z eno od svojih poučnih pesmi.

Tudi policisti si želimo, da bi mladi kar se da zdravo in varno preživeli poletne počitnice. Zavedamo se, da je droga med mladimi prisotna, alkohol pa je tudi reden spremljevalec zabav, kar je seveda še najbolj ogrožajoče, ko mladi pod vplivom alkohola sedejo za volan.  Kot je ob tem povedal policijski inšpektor s Sektorja uniformirane policije PU Maribor Etbin Žnuderl »bomo naša prizadevanja med poletjem podkrepili s številnimi
dodatnimi policijskimi aktivnostmi. Še bolj bomo prisotni na mestih, kjer se zbirajo mladi, kot so okolice šol, parkov, gostinskih obratov in prireditvenih prostorov. Ponovno opravljamo razgovore z nekaterimi lastniki gostinskih obratov, kjer se mladi najpogosteje zadržujejo, in jih znova opozarjamo na zakonske obveznosti glede točenja alkoholnih pijač mladoletnim in zagotavljanja reda na javnih prireditvah. Seveda bomo na
javnih prireditvah tudi prisotni in posebej pozorni še na morebitno preprodajo prepovednih drog. Načrtujemo skupne poostrene nadzore z inšpekcijskimi službami in sodelovanje z nevladnimi organizacijami pri aktivnostih za zmanjševanje škodljivih vplivov na mladostnike«.

Mogoče vam bo všeč