Nekategorizirano

PU Celje: Zaradi storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi ovadili štiri osebe

Kot so nas obvestili na novinarski konferenci na sedežu PU Celje, so kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po I-V odstavku 113. člena Kazenskega zakonika -1, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju. Štiri slovenske državljane, stare od 42 do 74 let in eno pravno osebo, so kazensko ovadili zaradi storitve 25 kaznivih dejanj. Nobeden od ovadenih nima »policijski dosje« oziroma jih ni v kazenskih evidencah.

				Boštjan Hmelak PU Celje			Boštjan Hmelak PU Celje


Po besedah Boštjana  Hmelaka, vodjo oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Celje, sama kriminalistična preiskava, ki so jo začeli februarja 2019 in v kateri so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe so ugotovili, da so akterji kriminalne združbe, s pomočjo oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti in poskrbeli za njihovo namestitev v enem izmed hotelov na območju Policijske uprave Celje.
Dekleta, večinoma Ukrajinke, so izvirale iz socialno in ekonomsko šibkih okolij in so toliko lažje bile zavedene glede na »delo«, ki bi ga naj opravljale ter je bil pritisk nanj lažje izvedljiv da se podredijo »vodji« dejavnosti. Po namestitvi v hotelu, so  bile prisiljene, pod   nadzorom in s pravili, ki so jih postavili osumljeni, prostituirati v hotelskih sobah in v drugih prostorih. S strankami so prihajale v stik v nočnem klubu, ki deluje v okviru hotela. Če so se uprle nudenju spolnih storitev, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali, kar pomeni da jih čakala ulica oziroma izgon s stani »ekipe« ki jih vodila v »čudovit «svet prostitucije. Glede na vse povedano s strani predstavnika policije, lokacija kjer se je to dogajalo lahko sklepamo, da je »center« te »pridobitne« in protizakonite dejavnosti  v kraju nedaleč vstran iz Celja oziroma na lokaciji znotraj naselja Žalec.

Plačila za spolna dejanja bi naj  bila njihov edini vir zaslužka. Osumljeni so jih spravljali v ekonomsko podrejen položaj tudi s tem, ko so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov. Svoj del nezakonite pridobljene premoženjske koristi so osumljeni pridobivali tudi od strank, ki so morali dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih
uslug.
V času preiskave so identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še državljanko Romunije in državljanko Moldavije. V poprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev. Žrtve so bile stare med 24 in 40 let. Med preiskavo so obravnavali 12 teh deklet. Vsem tem je bila  nudena  pomoč preko zavoda Ključ, vendar so izjavile da ne potrebujejo pomoči in da jih nobeden ni silil v početje imenovano prostitucija.  Nekatere so v tem času zapustile Slovenijo, druge so se prestavile v druge klube, ena pa celo  še naprej dela oziroma streže v taistem nočnem klubu.


Ob zaključku preiskave so po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost. Pri eni izmed osumljenk, ki je zaposlena kot natakarica, smo našli 104.000 EUR gotovine. Le to smo ji zaradi suma protipravne premoženjske koristi zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist osumljencev še ugotavljajo. Po preteku 48 ur pridržanja so osumljeni izpuščeni na prostost zato ker ni bilo prepoznanih pripornih razlogov in  niso podali oziroma posredovali  predlog na Okrožno tožilstvo v Celju. Kot bi gospodarstveniki rekli se bodo nekateri bolj vztrajni v tem »biznisu« prestrukturirali in pooblastili  za vodenje neke druge osebe iz neke druge  veje  na drugi, še vedno pretočni in  frekvenčni lokaciji.

Za kazniva dejanja trgovine z ljudmi po I-V odstavku 113. člena Kazenskega zakonika je zagrožena zaporna kazen od 3-15 let.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč