Nekategorizirano

PU Celje: »Več kot odlična »bera« celjskih kriminalistov-dolgotrajno delo prineslo rezultate«

Kriminalisti  in  policisti  Policijske  uprave  Celje  so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo v torek zaključili  z obsežno preiskavo kaznivih dejanj  neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po čl. 186/I-III in IV Kazenskega  zakonika,  v  okviru katere bodo seveda  kazensko ovadili dvanajst oseb starih  od  27  do  47  let.   Devet  je  slovenskih  državljanov, dva  sta državljana  Srbije  in  eden državljan Hrvaške. Kazensko ovadbo bodo podali za dvanajst kaznivih dejanj.

Ob   zaključku   preiskave,   v  kateri  je  sodelovalo  85  policistov  in
kriminalistov med njimi tudi  pripadniki Posebne policijske enote PU Celje,
so opravili sedem hišnih preiskav. Sedmim osumljenim so odvzeli prostost.

Z  omenjeno preiskavo so kriminalisti pričeli  decembra 2018. Ugotovljeno   je bilo, da so glavni  akterji  kriminalne  združbe preko spletne prodajalne s sedežem  na območju Celja,  prodajali  opremo  za  gojenje prepovedane droge konoplje in dajali
navodila  za  vzgojo  rastlin.  Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme  za  prezračevanje,  zemljo,  gnojila in druge preparate prednostno namenjene  za   vzgojo  rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno in večjo vsebnost Tetrahidrokanabinola.

Prav  tako  so   si  na sedežu podjetja za proizvodnjo in nadaljnjo prodajo konoplje  opremili  okoli  70  m2  velik prostor, v katerem so kontrolirano vzgajali  dobrih  1000  sadik  konoplje. Posušeno konopljo pa so hranili na drugi  lokaciji,  kjer  so  našli   50  paketov po pol kilograma posušenih rastlinskih  delcev konoplje.

Skupaj  so  včeraj  v  hišnih preiskavah, v sedmih prostorih opremljenih za kontrolirano gojenje in pridelavo konoplje, našli in zasegli:

   ·    okoli 1500 sadik konoplje v različnih fazah zorenja,
   ·    okoli  28  kg  posušenih  cvetov konoplje pripravljenih za nadaljnjo
      prodajo,
   ·    dobrih 60.000 € gotovine,
   ·    več opreme  za gojenje konoplje in
   ·    več  pripomočkov  za  preprodajo  droge, kot so tehtnice, aparati za
      vakuumsko pakiranje in podobno.

To delo in rezultat,  ki so ga dosegli v omenjenih preiskavah,  je  del permanentnih poskusov ustavitve proizvodnje in prodaje te posebej škodljive snovi za zdravje ljudi,  posebej mlajše populacije,  ki se najhitreje »naleze« te novodobne omame, iz katere se gre samo globlje in globlje.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč