Foto: X-JB
Dogodki in prireditveEvropailegalne migracijenezakonite migracijeNotranje zadevePolitikaSlovenija

Proti dezorientirani vladi in odločitvi zoper lastni narod: »Na Obrežju se je zgodil prvi shod proti vzpostavitvi azilnega doma«

Vlada Republike Slovenije je na svoji 93. redni seji, dne 29. februarja 2024, na predlog Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov sprejela sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma. Javnost in lokalni skupnosti, kjer bosta omenjeni izpostavi azilnega doma, so za to izvedeli preko medijev.  Omenjeni sklep vlade je negativno presenetil tako župana Občine Brežice in Občine Središče ob Dravi kot same prebivalce. Sprejet je bil brez predhodnega obvestila lokalnih skupnosti, županov in občanov.

Ljudje iz krajev in občin, ki jih to zadeva in direktno ogroža so hitro odreagirali in rekli temu ne. Da bi to bilo legitimno in prav, so se občinski organi sklicali seje svetov občin in drugih delovnih teles ter pripravili javne seje.  Tudi tam so bili vsi enoglasni in jasni: Azilnih domov v naših krajev nočemo.

Sledila so sporočila na pristojne organe in ministrstvo, ki je pristojno  za problematiko ki obravnava ilegalne migrante ter  ilegalne prehode državne meje. Odgovor je, da morajo obravnavati vsakogar ki vstopi v državo, ne glede  način vstopa. Se pravi najprej spustiti na nelegalen način potem ga preskrbeti na način, ki ga nimajo niti  lastni državljani, po »standardizaciji« EU, in ne meneč se za svoje državljane, jih namestiti v moji, tvoji neposredni bližini. Jim, po EU »standardih« opremiti bivališča, jima dati žepnino, »ajfona« neizogibno, da lahko pošiljajo koordinate svojim »bratom iz črede«, ki drvi proti mlačni, bedni, poženščeni in mlahavi Evropi.

Foto: X-JB

O tem, da bodo v vladi nadaljevali načrtovano in to počeli brezobzirno, ne glede na voljo ljudi, je govorila tudi direktorica vladnega urada za vprašanja azilnih domov. Med drugim tudi  to, da je urad zgolj izvrševalec ukazov vladajoče koalicije (Svoboda, SD in Levica), sklepe vlade morajo izvrševati. Na to, da Golobovi volje državljanov ne bodo spoštovali volje državljanov, kažejo tudi javni razpisi, ki jih je vladni urad za oskrbo in integracijo objavil te dni. To nima veze z demokracijo, to je diktat, narek ne glede na okoliščine. Mnogokrat  se to obrnilo zoper  tistega,  ki  je vsilil  diktat.

Ivan Molan, brežiški župan  o nestrinjanju v zvezi  s postavitvijo azilnega doma na Obrežju(Foto: X-JB)

Povezano s tem in zaradi tega je danes že potekal shod proti postavitvi azilnega doma v Brežiški občini, natančneje  na mejnem prehodu Obrežje. Sami Brežičani in okoličani imajo zelo bolne in negativne izkušnje iz leta 2015. Zato si toliko manj želijo prisotnih migrantov, azilantov in ne vem česa že v njihovi okolici.  Shoda proti morebitni nastanitvi teh in takšnih ljudi se je danes udeležilo okoli 1000 jeznih občanov, ki so se sprehodili mimo mejnega prehoda Obrežje in prostora, kjer naj bi stal azilni dom, za nekaj trenutkov so tudi ustavili promet s  sprehajanjem skozi prehod za pešce.

Glede  na neodzivnost  ali celo ravnanje vlade v  nasprotju z interesi lastnih državljanov, ni druge kot protest in zavračanje vsakršne možnosti za izpeljavo vladne »odločitve« o postavitvi azilnega doma.  Občani oziroma krajani pravijo da ne bodo dovolili. In pav imajo. Prav tako menijo, da  ta zgodba ne sme dobiti  svoj epilog v nasprotju z voljo državljanov.

vir: X

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč