Nekategorizirano

Protesti v Srbiji se stopnjujejo

Na beograjskih ulicah se je v sredo popoldne zbralo več tisoč nezadovoljnih državljanov, da bi spet protestirali proti uvedbi strožjih epidemioloških ukrepov, pa tudi proti režimu predsednika Aleksandra Vučića.

Potem ko se je ob 18. uri zbrala pred filozofsko fakulteto, se je povorka skupaj z opozicijskimi voditelji, ki so bojkotirali nedavne volitve, napotila proti skupščini Srbije. Pred srbskim predsedstvom se je zbrala tudi manjša skupina ljudi, katere zgradbo so obdale številne policijske sile, postavljena pa je bila tudi zaščitna ograja.

Ker si oblasti ne želijo ponoviti nočnih nemirov, je Beograd danes pod policijskim obleganjem.

Približno pol ure po začetku protesta je skupina več tisoč ljudi prispela na planoto pred srbskim parlamentom. Zbrani so policiji skandirali: “Pojdi na Kosovo!”

Prvi spopadi s policijo so se zgodili okoli 20.20 ure. Protestniki so začeli metati predmete in bakle na policiste, policija pa se je odzvala s streli na solzivec.

Kmalu po tem, ko so protestniki prispeli pred skupščino, sta bila napadena vodja Gibanja svobodnih državljanov (PSG) in znani srbski igralec Sergej Trifunović, poroča Blic. Nova.rs piše, da so ga protestniki polili z vodo in nanj metali pločevinke piva. Trifunović je v glavo, med drugim, priletela tudi kamera, ki ga je poškodovala. Trifunovića so po napadu morali zvleči iz skupščine ljudi, s katerimi je prišel na protest. Kot je znano, se je Trifunović odpovedal bojkotu tik pred zadnjimi volitvami.

Mogoče vam bo všeč