Nekategorizirano

Protest v Gederovcih, ker država že 10 let zavlačuje s prenovo državne ceste smrti

Za skoraj eno uro je kakih 100 protestnikov zaprlo promet v krožišču v Gederovcih, ker so se domačini naveličali praznih desetletnih obljub države za prenovo dveh cest proti Murski Soboti in Petanjcih.

Še dve leti nazaj je država oziroma odgovorni na ministrstrvu za infrastrukturo zagotovljala, da se bo leta 2018 začela obnova ceste med Mursko Soboto in Gederovci, cesta proti Petanjcem pa naj bi svojo rekonstrukcijo dobila v letu 2022. Zgodilo se ni nič razen, da je država prenovi obeh cest znova preložila, tista proti Murski Soboti naj bi prišla na vrsto leta 2022, druga proti Petanjcem pa štiri do pet let pozneje. Tudi zato so se danes zbrali na protestu, na katerem so bili prizadeti krajani vseh osmih krajevnih skupnosti občine Tišina.

Franc Gibičar, predsednik civilne iniciative Gederovci je bil ob današnjem protestu povsem jasen: “Namen protesta je opozoriti na to, da je ob teh cestah nemogoče živeti. Cesta MS – Gederovci velja za cesto smrti, po podatkih policije pa je druga cesta Sodišinci – Murski Petrovci najslabša v Pomurju. Vsak malo večji kmetijski stroj zaustavi promet, bankine so neutrjene, v zadnjih treh letih nihče ni mignil s prstom, da bi se kaj spremenilo.” 

Na težave krajani in občina Tišina đe dlje časa opozarja odgovorne v državi.  V kolikor ne bo sprememb, bosta obe cesti v kratkem dobilli naziv cesti smrti. Župan občine Tišina Franc Horvat je tudi sam sit praznih obljib države. Še najbolj pa boli ignoranca drave, kajti na njihove prošnje in pozive o sestanku z odgovornimi iz Ljubljane ni nikakršnega odgovora. Ministrici Alenki Bratušek so pred sedmimi tedni poslali prošnjo za sestanek, odgovora pa od nikoder. Obljub imajo dovolj, cesto potrebujejo zdaj. 

“Občanke in občani so naveličani obljub države, da bi začeli z obnovo omenjenih cest. Že deset let nam obljubjajo rekonstrukcijo, saj je tovorni promet vse večji, infrastruktura pa povsem neprimerna. Ni pločnikov, niti kolesarske steze,” pravi Franc Horvat, župan občine Tišina.”Nenazadnje govorimo, da imamo zdaj sprejeta dva rekordna proračuna, da je v državi denarja ko blata, če se lahko tak izrazim, za ti dve cesti je pa zmanjkalo!” 
 

V kolikor se ne bo nič spremenilo, bodo s protesti nadaljevali po novem letu, toda takrat bodo promet ovirali več ur, so odločeni v civilni iniciativi Gederovci.

Mogoče vam bo všeč