Kmečki protest v Celju
Dogodki in prireditveKmetijstvoLokalnoSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Protest kmetov v Celju: Nič o kmetu brez kmeta-kmet zna in zmore le dovoliti mu je treba da deluje in ne ga daviti še naprej.

Danes, že tretjič v zadnjih štirinajstih dneh so se zbrali, dali do vedenja da so tukaj  in da tako ne gre. Enotni so si v tem, da ko se gre za njegovo prihodnost in prihodnost zelene  veje na kateri stoji celotna branža, da jo ni treba žagati. Kdor žaga to zdravo vejo  gospodarstva  bo odžagal sebe in državo, jo bo spravil na beraško palico. Država bo v še slabšem stanju, nič o povečanju stopnje samooskrbe  ne bo, odvisnost od drugih trgov bo še večja, ranljivost in dnevna odvisnost od drugih  bo mnogo večja. Odvisno državo hitro podrediš, posledično temu  tudi uničiš.

Protestirajoči kmetje v Celju

Tega  slovenski kmetje nočejo in tudi ne smejo dovoliti. Ne smejo dovoliti da se njihovo večgeneracijsko delo  gre v franže. To so pokazali tudi danes v Celju. Ciljna lokacija protesta in glavnina dogajanja  je bila pred prostori Direkcijo Republike Slovenije za Vode(DRSV).

 

Protest je zato ker  nasprotujejo gradnji suhih zadrževalnikov. Zahtevajo zaustavitev odprtih in bodočih postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov, umik hitrih razlastitev, kar je absolutno nesprejemljivo ter sestanek s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in ministrom za naravne vire Jožetom Novakom. Zbrala se je množica traktorjev,  po moji oceni zagotovo bistveno več kot sto.

V Sloveniji že tako premalo kmetijskih površin, zato je pomembno, da jih varujemo in posledično skrbimo za prehransko varnost. Večji del jih dela in živi  na območjih z omejeno dejavnostjo(OMD) na eni strani, na drugi pa se ravninskim  jemlje ali celo s pomočjo razlastitve se jim odtujuje ali poskuša, potem pa se tam delajo obrtne cone. Kmet hoče, tudi iz Savinjske regije,  da se o njih, njihovi zelji, delovanju, kmetovanju odloča skupaj in  da se jih ne postavlja pred gotovo dejstvo. Samo  pobrati zemlje kmetom  in dajati kmetov v nič.  Tega filma ne bodo gledali, tako pač to en gre.

Kmetje zahtevajo:

Kmetje iz Spodnje Savinjske doline, Šentjurja, Šoštanja, Slovenj Gradca in s Ptuja zahtevajo  na prvem mestu zaustavitev vseh postopkov za gradnjo suhih zadrževalnikov na omenjenih območjih. Prav tako zahtevajo ponovno preučitev vseh postopkov s ciljem iskanja boljših, komplementarnih in cenejših alternativ, kjer bi izgubili manj kmetijskih zemljišč in bi za enak učinek porabili manj davkoplačevalskega denarja. Enostavno  si ne dovolijo enosmernih relacij o vprašanjih ki so povezani z usodo kmetov, kmetovanja, njihove zemlje, njihove usode. Bodo vztrajali.

Zahteve kmetov…….

Po treh urah trajajočih  pogovorov za zaprtimi vrati so pogovarjajoči  tudi pred medije.  S kmečke strani je pogovor ocenjen kot uspešen. Kmetje si še vedno želijo pogovora s pristojnima ministroma. Kmetje so  danes na direkcijo prišli samoiniciativno. Z aktivnostmi naj ne bi nadaljevali.

 

To pa zna biti dvorezni meč, za njihova stališča in pogajalsko pozicijo. V nobenem primeru se proces enakovrednega obravnavanja  kmeta in vse kar je povezano z njim in njegovo usodo se ne sme upočasniti ali ustaviti. Brez kmeta o kmetu nič, če se želi kaj doseči.

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč