Nekategorizirano

Prizorišče umora izraelskih športnikov preletela nemška in izraelska letala

Nemška in izraelska letala so v formaciji preletela kraj umora izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

V okviru vaje “Modra krila 2020” so nemški in izraelski piloti preleteli vojaško letališče v bližini Münchna, da bi obeležili spomin na umor 11 izraelskih športnikov.

Spomnimo. Varnostne sile poskušale osvoboditi izraelske športnike, ki jih je 5. septembra 1972 ugrabila palestinska teroristična organizacija Črni v slabo varovani olimpijski vasi v Münchnu. Poleg izraelskih olimpijcev je bilo ubitih še pet teroristov in en nemški policist.

Kasneje so letala preletela koncentracijsko taborišče Dachau in se s tem poklonila žrtvam holokavsta in nacističnega terorja. Dachau je bil odprt leta 1933 kot model za ostala koncentracijska taborišča. Slovesnosti v taboru Dachau se bodo udeležili visoki uradniki, vključno z nemško obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer.

“Piloti naših letalskih sil so danes leteli nad koncentracijskim taboriščem Dachau v Nemčiji,” je na Twitterju objavil izraelski premier Benjamin Netanyahu. “V Dachau se je zgodil židovski masakr,” je dodal. “Največja lekcija holokavsta je, da nihče ne bo zaščitil Židov, če se ne bodo sami. Danes branimo sami sebe. Pozdrav našim pilotom,” je dejal Netanyahu.

Izraelska letala so prvič pristala v Nemčiji. Vzpon antisemitizma in zlasti napad na sinagogo v Halleju, ko sta bili ubiti dve osebi, je v Nemčiji sprožil preplah. Poveljnik Luftwaffe Ingo Gerhartz je dejal, da je program znak prijateljstva. Zaradi najtemnejšega poglavja nemške zgodovine ima država “nalogo, da se danes odločno bori proti antisemitizmu”, je še dejal.

Mogoče vam bo všeč