Mejni prehod Rafa po zavzetju s strani IDF(Foto: Profimedia)
PolitikaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Izrael danes že v Rafi na mejnem prehodu z Egiptom. Do osvoboditve vseh talcev in še česa!

Izraelski tanki in sile so  danes dopoldne vstopili v mesto Rafa na jugu Gaze, kjer so dosegli približno 200 metrov od meje z Egiptom, so po poročanju ameriških medijev sporočili palestinski in egiptovski uradniki, ki so želeli ostati neimenovani. Seveda v naslednji uri pa  so že stali nasproti egiptovskim obmejnim stražarjem.

Neimenovani egiptovski uradnik je dejal, da se zdi, da gre za operacijo omejenega obsega in da so izraelski uradniki Egipt obvestili, da se bodo enote po koncu operacije umaknile. Obseg je lahko začasen vendar  je dolžina začasnosti  soodvisna od prenekaterega  detajla.  Med drugim tudi od tega kako uspešna bodo pogajanja o prekinitvi  ter potrebe Egipta  po varni ustavitvi palestinskih begunskih tokov.  Sicer pa jih že imajo več kot zadostno število Palestincev na »gostovanju«.

Izraelske obrambne sile (IDF) obtožb niso želele komentirati, ameriški mediji pa niso mogli neodvisno določiti obsega operacije. Informacija je prišla dan po tem, ko je Izrael odredil evakuacijo več kot 100.000 Palestincev iz Vzhodne Rafe v “varno območje” v bližini mesta Khan Yunis.

Izraelske obrambne sile (IDF) so pred tem sporočile, da izvajajo “ciljane napade” na palestinsko militantno skupino Hamas v vzhodni Rafi, palestinski uradniki pa so dejali, da je bilo v zračnih napadih ubitih najmanj pet ljudi.

 

Po zavzetju Rafe nadaljevanje pogajanj

Izraelski vojaški kabinet se je včeraj odločil za izvedbo načrtovane operacije v Rafi, da bi “izvedel vojaški pritisk na Hamas”, kljub prejšnji izjavi Hamasa, da se je palestinska skupina strinjala z egiptovsko-katarskim predlogom o prekinitvi ognja.

Izraelski kabinet  sporoča, da je bil cilj “operacije” Rafa doseči napredek pri izpustitvi talcev in drugih vojaških sil.

Priznati je treba, da so strateški cilji Egipta bolj blizu izraelskim, čeprav ne povedo naglas,  tudi zato ker eni in drugi imajo preglavice z množično prisotnostjo, ki je enako sorazmerno obsežna problemom,  ki jih povzroča njihova prisotnost, še posebej radikalnih  delov vojaških kril posameznih palestinskih strank.

Medtem je  Katar danes v Kairo poslal delegacijo za nadaljevanje posrednih pogovorov med obema stranema v sporu v Gazi.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika