GospodarstvoizobraževanjeSlovenijatehnologija

Pregled dogajanja na borzah v tujini in doma v mesecu oktobru 2021

Svetovni delniški trgi ostajajo pred začetkom novega cikla četrtletnih objav rezultatov podjetij še naprej bistveno bolj optimistični, kot bi lahko pričakovali ob poplavi negativnih informacij, ki sta se jim v zadnjih tednih pridružila še skrb zaradi kritičnega pomanjkanja zalog zemeljskega plina v Evropi in elektrike na Kitajskem.

Če analiziramo trenutna ključna gospodarska gibanja na trgu, opazimo, da je v zadnjih tednih prišlo do rekordnega skoka indeksa inflacijskih presenečenj, glavni makroekonomski kazalniki rasti pa so bili nižji od pričakovanj. Kot kaže, se je dinamika rasti preusmerila iz divje, eksplozivne faze v ciklično konjukturno upočasnitev oziroma mid-cycle slowdown, kar je običajno povezano z nižjimi donosi na delniških trgih. Podobnega mnenja so tudi upravljavci globalnih investicijskih skladov, od katerih jih v seštevku 24 % navaja inflacijo kot največjo grožnjo, 19 % se jih boji prehitre zaostritve denarne politike, 17 % pa zapletov pri širjenju delta različice koronavirusa.

Delniški trgi so v nasprotju s preteklimi zgodovinskimi vzporednicami še vedno neverjetno robustni in odporni na okužbo s makroekonomskim pesimizmom ter negativnim sentimentom vlagateljev. Delnice na razvitih trgih so namreč še vedno skoraj 20 odstotkov dražje kot na začetku leta in šele pred nekaj dnevi smo na trgih doživeli prvi več kot petodstotni popravek, ki pa so ga vlagatelji, kot kaže, ponovno izkoristili za agresivne nakupe delnic. Ne pozabimo, da so v preteklem stoletju delnice dosegle vsaj 10-odstotni popravek vsakih 11 mesecev, zato so tovrstni popravki in korekcije zapisani v borznih genih, popolnoma normalni in pričakovani.

Tudi če se na makroekonomskem nivoju ne bi soočali s številnimi resnimi izzivi, ki zaviralno vplivajo na gospodarsko rast, je jasno, da delniški trgi ne morejo rasti v neskončnost brez občasnih zdravih popravkov. Ameriški indeks S&P 500 se je na primer v samo 19 mesecih več kot podvojil, kar pomeni več kot 60-odstotni donos na letni ravni – česar seveda ne moremo več pričakovati v nedogled. Po drugi strani pa je povprečni povojni borzni cikel rasti trajal 65 mesecev oziroma več kot pet let, delnice pa so v tem času pridobile 172 odstotkov vrednosti. V primeru močnejšega popravka ali korekcije na delniških trgih lahko torej še naprej pričakujemo agresivne nakupe vlagateljev, ki čakajo ob strani v bančnih depozitih in drugih »varnih naložbah«, ki jim prinašajo rekordno negativne realne donose.

 

avtor: Damjan Kovačič, specialist za upravljanje, Sava infond

vir: https://www.infond.si/borzni-trendi-oktober-2021

 

Mogoče vam bo všeč