Dogodki in prireditveKulturaSlovenijaVeč

16. edicija Festivala Etnika, 15.10. do 23.10.2021, Maribor

Dogodki Festivala Etnika se bodo zvrstili na treh različnih lokacijah in sicer v Narodnem domu Maribor, v Vetrinjskem dvoru ter v tradicionalnem prizorišču, kjer se je leta 2005 vse skupaj pričelo, v dvorani Gustaf Kulturnega centra Pekarna.

Petek, 15. oktober 2021, Dvorana Gustaf – Maribor

ob 21.uri

Franolić, Ćulap & Gabrić trio
Zasedba: Emil Gabrić – viola; Dražen Franolić  – oud (arabska lutnja); Kamenko Ćulap – tolkala (tar, mazar, udu)

Avtorska glasba z okusom Orienta

Zagrebški trio izvaja avtorsko glasbo, navdahnjeno z ljudsko glasbo in kulturo Orienta. V svojih skladbah združujejo elemente arabske, turške in balkanske glasbe z indijsko, jazz, romsko in klasično glasbo. Arabski makami dopolnjujejo romska in durska lestvica ter pentatonika, najpogosteje v kombinaciji z nenavadnimi ritmi. Oud in viola se s svojim toplim zvenom povsem naravno prepletata z vrsto različni eksotičnih tolkal.

ob 22.15

Kralj Matjaž
Zasedba: Matjaž Antončič – violina, vokal; Matjaž Balažic – harmonika, vokal; Rok Hozjan – kontrabas

Slovenska ljudska glasba

Ponedeljek, 18. oktober 2021ob 20.30, Narodni dom Maribor – Maribor

Ali Boulo Santo Cissoko & Volker Goetze
Zasedba: Ali Boulo Santo Cissoko – kora, vokal; Volker Goetze – trobenta

Zlitje afriške tradicije griotov in barvitih pokrajin novodobnega evropskega jazza

Žametni glas ter tenkočutno petje in brenkanje na koro Alija Boulo Santo Cissoka tvorita intimno spiritualno glasbeno kuliso, ki ji margine riše in štukature dodaja prefinjeno igranje v New Yorku delujočega nemškega trobentača Volkerja Goetzeja.

V Senegalu rojeni Ali Boulo Santo Cissoko velja za sodobnega griota in enega največjih mojstrov kore svoje generacije. O njem se širi legenda, da se je rodil s koro v rokah. Ali je tudi nečak afriškega „kralja kore“, slovitega Soundioulou Cissokha. Njegovo magično igranje na koro in petje ni ostalo dolgo neopaženo med evropskimi glasbeniki. Prišla so povabila in nastopal je z glasbeniki kot so Eric Truffaz, Manu Dibango, Tonny Allen, The Belmodno Brothers, osem let pa je na številnih turnejah igral s Trilokom Gurtujem.

Volker Goetze je priznani skladatelj, glasbenik in filmski ustvarjalec. Da sta kora in trobenta lahko izjemna kombinacija, je dokazal s svojimi akustičnimi dueti s senegalskim koristom Ablayem Cissokom. Njuni posnetki so posegali po prvih mestih lestvic radijskih postaj v Franciji, dva njuna albuma pa sta se povzpela tudi na prvo mesto iTunes v kategoriji world music glasbe. Leta 2011 je Volker Goetze o griotih posnel čudoviti dokumentarec z naslovom.

Nevsakdanji duet trobenta-kora prestopa tako geografske kot tudi glasbene meje, rezultat pa je edinstvena glasbena sinteza, ki združuje brezčasno tradicijo pripovedovalca zgodb (griota) s sodobnimi perspektivami. Podaja se na duhovno zvočno potovanje, ki sega od puščave in obale zahodne Afrike do urbanih pokrajin New Yorka ter obravnava teme naših starodavnih duhovnih korenin.

Petek, 22. oktober 2021 ob 19 uri, Vetrinjski dvor – Maribor

La Miseria Deluxe
Zasedba: Donatello Brida – harmonika in vokal; Florent Maneveu – tuba; Peter Ugrin – violina

Koščki surovega tanga marinirani v rdečem vinu

La Miseria Deluxe je izvrsten mednarodni trio, ki izvaja lastno avtorsko glasbo v stilu tanga, ta pa se v tej zasedbi precej razlikuje od klasičnega argentinskega. Opišejo ga kot umazani, celo piratski tango. Za nekaj drobcev časa so ga namreč nazaj ukradli velikim bleščečim dvoranam in ga vrnili v njegovo prvobitno okolje starih krčem, v katerih se v soju leščerb pristna revščina, smeh iz obupa in pesniški delirij mešajo z vonjem alkohola, tobaka in znojem prepotenih teles.

Preden je tango postal prestižna blagovna znamka Buenos Airesa in preden se je za zmeraj umestil na gledališke odre je bil to ples ceste, bordelov in zakajenih pristaniških beznic. Plesalo se je med kozarci, smehom, solzami, zapijanjem propadlih pesnikov in pretepi mornarjev. Bil je glasbeni izraz življenskih stisk, slavljenja ljubezni in objokovanja ljubezenskih porazov. Za javno prikazovanje se takratni konservativni argentinski družbi ni zdel primeren, saj je prepogosto pričaral usklajene plesne gibe, ki so bili enostavno preveč nabiti s strastjo in seksualnostjo.

La Miseria Deluxe nam ponuja natančno tak tango –  s kozarcem rdečega v eni in harmoniko v drugi roki;  tango pesniškega delirija in trdega pristanka v realnosti; tango ljubezni in ne-ljubezni; tango življenja in smrti. La Miseria Deluxe je odličen, eklektičen, karizmatičen, nekoliko dekadenten, strasten in hkrati melanholičen glasbeni trio, ki že s svojim imenom pove vse.

Sobota, 23. oktober 2021, Dvorana Gustaf – Maribor

ob 21.uri

Hedera Vento
Zasedba: Mojca Kamnik – viola, mandolina, vokal; Urša Lorber – violina, vokal; Aljaž Lipuš – kitara, vokal

Avtorska in ljudska glasba s Koroškega

Skupino Bršljanov veter oz. Hedera Vento v jeziku esperanto je trojica koroških ljubiteljev esperanta ustanovila leta 2013.

Njihova avtorska glasba je nastajala pod vplivi ljudske glasbe, elementov bluesa, jazza, latino glasbe ter filozofije esperanta. Stik z esperantom se skozi pestrost glasbenih zvrsti odraža tako v njihovi avtorski glasbi kot tudi v priredbah del nekaterih drugih avtorjev.

Leta 2015 so izdali prvenec z naslovom “La princino”, leta 2017 pa je izšla njihova druga zgoščenka s priredbami ljudskih pesmi, “Po strugi preteklosti”.

ob 22.15

Meszecsinka
Zasedba: Annamária Oláh – vokal, saz, piščali; Emil Biljarszki – klaviature, kitara; Árpád Vajdovich – bas; Dávid Królikowski – tolkala

World music psihadelija

Skupina Mezsecsinka se uvršča v vrh madžarske world-music scene. Za svoje delo so prejeli številne nagrade, njihov album »Awake in a dream« (2016) je bil razglašen za world music album leta na Madžarskem. Odlično so se nanj odzvali tudi pri obeh prestižnih glasbenih revijah Songlines in fRoots.

Navdih za svoj glasbeni izraz iščejo v glasbenih tradicijah narodov srednje Evrope in Balkana iz katerih tkejo povsem svoje in unikatno glasbeno tkanje. Na tako stkani leteči preprogi nas Meszecsinka popelje v Čudežno deželo, v kateri se glasbene tradicije pomešajo s flamenkom, psihadeliko, rockom, ritmi balkana in orienta ter eksperimentalnim glasbenim drobirjem.

Na svojem najnovejšem albumu »Stand into the deep« (2019), ta dobiva še boljše ocene od prejšnjega,  nadaljujejo z značilnim eklektičnim zvokom, ki ga nadgrajuje magični in voluminozni vokal karizmatične pevke Annamarie Olah. Slišimo lahko zvoke šamanov in šumenje vrtečih se dervišev, slišimo grleno petje Inuitov in alikvotno grleno petje iz prostranih sibirskih brezpotij, slišimo tudi uspavanke; vse skupaj pa je zapakirano v atmosfero hipnotičnega transa, ki nas vrača v čas antičnih ritualov.

Več informacij o festivalu http://www.etnika.si/Domov.html

 

vir: https://www.sigic.si/16-edicija-festivala-etnika.html

 

Mogoče vam bo všeč