Predsednik vlade Janez Janša na delovni večerji v Parizu (foto KPV)
EvropaSlovenijaZunanja politika

Predsednik vlade Janez Janša na sinočnji delovni večerji o situaciji v Sahelu v Parizu. Danes, pred pričetkom vrha EU-Afriška unija, neformalni vrh EU Sveta

Predsednik vlade Janez Janša se je sinoči  udeležil delovne večerje, ki jo je v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Srečanje je bilo namenjeno pogovoru o situaciji v Sahelu ter neformalni izmenjavi mnenj o nadaljnjem angažmaju držav članic EU, ki so tudi vojaško prisotne v Maliju in Sahelu.

Francija, pa tudi druge države članice EU, v več državah regije Sahel, in sicer v Maliju, Mavretaniji, Nigru, Burkina Fasu in Čadu, izvajajo mirovne operacije. Evropska unija je sicer zavezana varnosti in razvoju območja Sahela s celostnim pristopom, osredotočenim na politični in diplomatski dialog ter razvojno in humanitarno podporo.

Na večerji je bil med voditelji držav in vlad tako iz Afrike kot EU med drugimi prisoten tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell in predstavnik Generalne skupščine OZN.

Foto: UKOM

Predsednik vlade Janez Janša se bo  danes, 17. februarja 2022, v Bruslju udeležil neformalnega zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice bodo pred vrhom z državami Afriške unije na zasedanju razpravljali o trenutnem stanju v Ukrajini in odnosih z Rusijo ter o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini.

Le sinhronizirano delovanje  članic EU prinese dobre rezultate in poveča varnost in ugled vseh nas v Evropski uniji.

 

Vir:UKOM@VTC

Foto: twitter@UKOM

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa