Nekategorizirano

Pred obalo Šri Lanke gori tanker z 270 tisoč tonami nafte, ekološko katastrofo preprečile indijske in šrilanške enote

Približno 270.000 ton nafte bi se lahko izlilo v Tihi ocean potem, ko je na jugovzhodni obali Šrilanke izbruhnil požar na naftnem tankerju, registriranem v Panami, je dejal šrilanški vojaški poveljnik. Požar je povzročila eksplozija v strojnici v četrtek zjutraj po lokalnem času, popoldan pa še ni bil pod nadzorom, je dejal tiskovni predstavnik mornarice. MV Diamond je plul iz Kuvajta v Indijo, ko je prišlo do eksplozije in zagorelo, je dejal tiskovni predstavnik.

Po podrugem dnevu, kar je na tankerju izbruhnil požar, ki je zahteval tudi eno smrtno žrtev, je ta v veliki meri nevtraliziran s pomočjo indijske in šrilanške obalne straže.

“Požar smo omejili in je zdaj pod nadzorom. Ne širi se,” je dejal tiskovni predstavnik šrilanške mornarice Indica de Silva. De Silva je potrdil, da je en član posadke v požaru izgubil življenje, ostalih 22 – pet Grkov in 17 Filipincev – pa so rešili.

Naftni tanker, registriran v Panami, je bil iz Kuvajta namenjen v Indijo in je prevažal 270 tisoč ton surove nafte. Požar je izbruhnil v četrtek zjutraj, 60 kilometrov južno od vzhodne obale Šrilanke. Ladja indijske obalne straže in ena od njenih pomorskih ladij sta služili za podporo šrilanški mornarici in zračni službi ter sčasoma uspeli ukrotiti ogenj.

Ladja je plavala proti Šrilanki in se do petka približala obali na 40 kilometrov. Indijska obalna straža je MT Diamond odvlekla nazaj v globoko morje, 64 kilometrov od Šrilanke. Gašenje se nadaljuje, čeprav je ogenj v veliki meri pogasen, je na Twitterju sporočila obalna straža in dodala, da v morju niso zabeležili madežev nafte.

Mogoče vam bo všeč