Plebiscitarni ZA samostojno Slovenijo-foto-shutterstock
Dogodki in prireditvePolitikaSlovenijaŽivljenje

Pred 31 leti na današnji dan: Plebiscitarni ZA samostojno in neodvisno pot v lastno državo. Neponovljivo!

Pred 31 leti  na današnji dan smo izvedeli uradne rezultate zgodovinskega plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Takrat ko  se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev odločilo za odcepitev od nekdanje Jugoslavije in smo izglasovali samostojno državo.

V spomin na ta svečan in edinstven trenutek slovenske zgodovine danes obeležujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.

Dan samostojnosti in enotnosti je eden izmed največjih praznikov slovenstva. Danes se ponosno spominjamo na čas izpred 31 let, ko smo se odpravili na volišča in v absolutni večini glasovali ZA samostojno in neodvisno Slovenijo. To je bil edini in hkrati najpomembnejši trenutek v slovenski zgodovini, ko smo si sami pisali sodbo. Rezultat pisanja te sodbe je bil veličasten. Slovenci smo na podlagi te sodbe dobili lastno državo in uresničili večstoletne sanje naših prednikov.

  1. decembra 1990 je bil kljub grožnjam JLA, ki ni bila več ljudska oziroma najmanj ljudska, izveden plebiscit o samostojni in neodvisni Sloveniji. Prva politična pobuda za oblikovanje samostojne slovenske države je bila podana spomladi 1990 s strani takratne Socialdemokratske mladine, predhodnice današnje Slovenske demokratske mladine. Mladi so v pobudi »Svoboda za Slovenijo« zahtevali razpis referenduma, na katerem bi se slovenski narod svobodno odločal o bodočem statusu Slovenije. DEMOS, pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika, pa je idejo tudi realiziral. Odločitev, da bomo o lastni usodi glasovali na plebiscitu, je bila sprejeta v novembrskih dneh 1990, ko so se predstavniki Demosa sestali v Poljčah. Sledila so mnoga pogajanja in na začetku decembra 1990 sprejetje Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Ta je med drugim narekoval, da se bo plebiscit zgodil 23. decembra in, da mora republiška skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscitarne odločitve sprejeti ustavne in druge akte ter ukrepe, potrebne za osamosvojitev.

Proslava dneva samostojnosti in enotnosti

Malo je takšnih zgodovinskih trenutkov, kot je bil trenutek, ko smo izvedeli uradne rezultate plebiscita, na katerem smo se jasno odločili, da želimo živeti v samostojni in svobodni Sloveniji. Na plebiscitu smo vzeli usodo v svoje roke in vstopili v novo obdobje samostojne države.

Janez Janša: «Naša osamosvojitev s plebiscitom kot temeljnim, osrednjim političnim dejanjem in uspešno obrambo nove države je bila samosvoja, izvirna, posebna, nikoli prej izvedena na podoben način.«

Lep občutek ko veš, da si sam s svojim ZA določiš pot in odgovornost peljati in izpeljati osamosvojitev države lastnega naroda in ljudi,  ki živimo skupaj na tem prečudovitem  koščku zemlje. Košček ki je lahko paradiž idej, blagostanja in ustvarjanja svoje usode bodočih generacij.  Ja in danes je 31 let od tega. Svetle in svečane trenutke za  vsakega domoljuba in zavednega državljana o lastnem prispevku in  odgovornosti za to kar imamo danes. Imamo Slovenijo. Imejmo je radi.

Bog živi Slovenijo!

Vane T. Costa

foto-ICH

Mogoče vam bo všeč