Nekategorizirano

Praznih je 112 stanovanj, zakaj jih mariborska mestna oblast ne nameni mladim?

V Novi ljudski stranki Slovenije so s sporočilom za javnost odzvali na prispevek, ki je bil objavljen v oddaji Tednik na nacionalni televiziji. Zgroženi so nad izjavami, ki jih je v prispevku izrekel podžupan MO Maribor  Saša Pelko. V svojem sporočilu za javnost so zapisali:

“Mestna občina Maribor je pred štirimi leti dobila 112 stanovanj, zaradi zaključenih denacionalizacijskih postopkov. Stanovanja so kljub izrazitemu povpraševanju po stanovanjih v Mariboru, danes še zmeraj prazna. Občina namesto, da bi stanovanja predala v upravljanje Javnemu medobčinskemu stanovanjskemu skladu, jih namerava prodati in denar porabiti za namene pokrivanja proračunskega primanjkljaja. Ta odločitev se nam v NLS zdi zelo negospodarna in predstavlja zelo ignorantski odnos predvsem do mladih v Mariboru, ki bi omenjenih stanovanj bili še kako veseli. Občina ni pristala niti na predlog Mestnega mladinskega sveta Mestne občine Maribor, da bi se vsaj četrtina stanovanj namenila za področje mladih, kar je popolnoma nerazumno. Da je mariborska občina zares v finančni krizi potrjuje dejstvo, da veljaki vstajniške Fištravčeve ekipe, namesto, da bi poskrbeli za mlade in pridobljena stanovanja predali v upravljanje skladu, bodo stanovanja raje sami prodali in brezglavo porabili več kot 1,5 mio evrov. Zraven tega pa še zmeraj krivdo za nastalo situacijo valijo na bivšega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki že več kot šest let ne sprejema odločitev o vodenju občine. Podžupan Pelko je v oddaji Tednik izjavil, da bi lahko ta stanovanja mladim namenil že župan Franc Kangler. Pelko je s tem posredno valil krivdo za nastalo situacijo na bivšega župana, pri tem pa je pozabil, da je občina ta stanovanja pridobila šele v času županovanja Fištravca.  

Zgroženi in razočarani smo nad mačehovskim odnosom trenutne mestne oblasti do mladih, saj jim v času vladanja vstajniške ekipe od leta 2013, niso namenili niti enega stanovanja, pridobljenega iz denacionalizacijskih postopkov.

Franc Kangler je v času svojega mandata imel posluh do stanovanjske problematike mladih, kar kaže dejstvo, da je takrat občina pridobila certifikat »Mladim prijazna občina« in naziv “Evropska prestolnica mladih”. Prav tako se v njegovem mandatu stanovanja niso nikoli brezglavo prodajala. Očitki, da se Franc Kangler ni zavzemal za mlade so popolnoma predvolilno naravnani. Konec leta 2011 je bil na mestnem svetu sprejet odlok o prenosu nepremičnin na Javni medobčinski stanovanjski sklad, katerega so podprle vse občine soustanoviteljice. Župan Fištravec iz samo njemu znanih razlogov ni hotel podpisati ankesa o prenosu nepremičnin in s tem skladu onemogočil razpolaganje s stanovanji, ki so še danes nezasedena.

V Novi ljudski stranki Slovenije od vstajniške ekipe pod vodstvom župana dr. Andreja Fištravca pričakujemo, da bo v predvolilnem letu več energije namenila reševanju problemov na področju občine, kot pa pripravam na prihajajoče volitve. Po šestih letih županovanja je neresno za svoje neuspehe kriviti bivšega župana Franca Kanglerja.”

Mogoče vam bo všeč