Lampijoni ob Savinjskem nabrežju
Dogodki in prireditveKulturaSlovenijašolstvo in znanjezanimivo

Praznična okrasitev mesta tudi z 69 lampijoni ob Savinjskem nabrežju v Celju

Zavod Celeia Celje in Mestna občina Celje sta tudi letos k praznični okrasitvi mesta z lampijoni pozvala celjske vrtce, osnovne in srednje šole. Nastalo je 69 edinstvenih poslikav na temo Pravljično Celje 2022, ki že krasijo Savinjsko nabrežje.

Kakšen je bil odziv?

Projekt sodelovanja s celjskimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami pri praznični krasitvi mesta poteka že od leta 2012 in se dogaja desetič. Leta 2020 g ni bilo mogoče izvesti iz vsem dobro znanih razlogov . Prvo leto je bilo poskusno izdelanih 10 lampijonov, v zadnjih letih jih Savinjsko nabrežje krasi okrog 70, letos natančno 69.

Otroci iz vrtca mavrica v Celju

Na letošnji poziv Mestne občine Celje, kot pravijo,  se je skupaj odzvalo 28 vzgojno-izobraževalnih ustanov, od tega 7 vrtcev (12 enot treh javnih in 4 zasebni vrtci), 11 osnovnih in 10 srednjih šol, vključno z Dijaškim domom Celje. Mladi so ustvarjali na temo Pravljično Celje 2022, sredstva za material je zagotovil Zavod Celeia Celje, na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko na Šolskem centru Celje so tkanine pred in po poslikavi šivali, opravili montažo posameznih delov vsakega lampijona, za koordinacijo projekta in logistiko nameščanja poslikav na terenu so poskrbeli na Mestni občini Celje, Elektrosignal pa je ob pomoči dijakov in mentorjev Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja (Šolski center Celje) lampijone, v sklopu božično – novoletne krasitve Celja, namestil na Savinjskem nabrežju. Kot je dejal Arnold Ledl, ravnatelje Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, se je pred desetimi leti vse skupaj začelo zelo entuziastično, zdaj pa gre za pravi projekt, s katerim se vzgojno-izobraževalne ustanove aktivno vključujejo v program Pravljično Celje. In  z veseljem in vso resnostjo pristopijo k temu.

 

Upamo da bo  to všeč  občanom in vsem drugim ki pridejo, zaidejo  ali namenoma obiščejo  prednovoletno  okrašeno Celje, še posebej v času ko se stemni in da bodo v tem uživali. »Veseli nas, da smo k sodelovanju znova pritegnili toliko otrok in mladih v celjskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, da so jih mentorji spodbudili k ustvarjanju in hkrati k sooblikovanju praznične podobe mesta. Obenem se s tovrstnim vključevanjem gradi občutek skupnosti in pripadnosti,« je na dogodku Pozdrav lampijončkov povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Mg. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ob svojem pozdravnem nagovoru

Na samem dogodku so s pesmijo in plesom nastopili otroci Vrtca Danijelov Levček in Vrtca Anice Černejeve, enota Mavrica.

Hvala, da ustvarjalnost in domiselnost naših najmlajših in ostalih šolarjev delite z nami na tako  prijeten in izviren način.

Vane T. Costa

Vir: zcc&vtc

Mogoče vam bo všeč